Poppentheater stelt uitgebreide collectie draadpoppen tentoon in SASK

DRAAD wil poppen tot leven brengen

Alain Verhelst, Dirk Lievens, Carl Segaert, Hugo Verhenne, Luc Vandeputte koesteren poppen. Foto: Sbr

Roeselare -

De expertise voor het creëren van en spelen met draadpoppen doorgeven. Dat wil DRAAD doen, bij voorkeur vanuit een vaste thuisbasis in Roeselare. “We dromen ervan om de poppen weer naar buiten te brengen, ook met aandacht voor educatie.”

Al bijna veertig jaar is DRAAD actief bezig met het figurentheater. Sinds 1979 verzamelt het centrum informatie, geschiedkundige documenten, poppen, maar ook heel wat kennis over draadpoppen.

Drie jaar geleden werd DRAAD een van de eerste culturele ambassadeurs van Roeselare. Nu komt dat cultureel ambassadeurschap tot een hoogtepunt.

In de tentoonstelling belichten ze het figurentheater in West-Vlaanderen, maar ook de invloed van Vlaanderen en zelfs het buitenland hierop. De belangrijkste bouwers en acteurs, de tentoonstellingen, de werking van de poppen,... komen allemaal aan bod. Natuurlijk zijn er vooral veel authentieke draadpoppen te bewonderen. Ook daar zitten exemplaren van buiten West-Vlaanderen bij. Er zal zelfs een pop uit Vietnam te zien zijn.

Met de tentoonstelling wil DRAAD niet alleen informeren. Het hoopt ook een impuls te geven aan het figurentheater.

“We hopen dat dit niet enkel de finale is van tientallen jaren onderzoek, maar dat het ook de doorstart kan zijn voor een poppenlabo”, zegt Alain Verhelst. “Wij zijn momenteel de laatste vereniging die nog sterk met figurentheater bezig zijn in de stad. In heel de provincie zijn het er maar een tiental, vooral in het Brugse. Het is nochtans een belangrijk gegeven. Sinds 1952 is het figurentheater in Roeselare altijd aanwezig geweest.”

DRAAD wil de poppen opnieuw tot leven kunnen brengen. Het is daarom belangrijk dat er ook aandacht is voor vorming rond draadpoppen. Ook het SASK ziet wel iets in in een opleiding daarrond, maar moet de mogelijkheden nog verder bekijken.

“Voorlopig brengen we dus deze statische expositie, maar een dynamisch poppengebeuren is waar we voor gaan, met onder meer theaterstukken en workshops. Bij voorkeur vinden we daarvoor onze thuisbasis in de stad”, vult Luc Vandeputte aan.

Van 3 september tot 29 oktober stelt het DRAAD Poppentheater een uitgebreide collectie draadpoppen tentoon in het SASK. De expo is gratis toegankelijk op woensdag van 15 tot 18 uur. Op zaterdag en zondag kan je er terecht van 10 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur.

INFO

http://www.draadpoppentheater.be/

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio