Jongen (14) in elkaar geslagen, maar dan moeit harde kern van Club Brugge er zich plots mee

Nadat de harde kern van Club Brugge de jongeren aansprak op hun gedrag, volgden heel wat digitale verontschuldigingen. Aan de slachtoffers en hun ouders, en aan de leden van de harde kern van FCB. Foto: if

Brugge -

Enkele leden van de harde kern van Club Brugge trekken ten strijde tegen de jongeren die een 14-jarige jongen in elkaar sloegen en er een filmpje van online plaatsten. Volgens hen voeren twee bendes een schrikbewind. “En iemand moet dat stoppen.” De politie roept nu op tot kalmte. "Geweld los je niet op met geweld", klinkt het.

De 14-jarige jongen die in Brugge op klaarlichte dag door een bende jongeren in elkaar werd geschopt en geslagen, krijgt hulp uit onverwachte hoek: de harde kern van Club Brugge. Zo’n dertig zware jongens zakten maandagavond af naar het station van Brugge. Daar kwam het tot een confrontatie met enkele jongeren die bij verschillende vechtpartijen betrokken waren. “We hebben hen heel duidelijk gezegd dat dit zo niet verder kan”, zegt de initiatiefnemer, die liever anoniem blijft. “Het kan niet de bedoeling zijn dat die hier een schrikbewind gaan voeren. Als ze van hulpeloze jongeren in elkaar slaan een nieuwe hype willen maken, zijn ze in de verkeerde stad.” De politie kwam uiteindelijk tussenbeide.

Het filmpje op een misselijkmakend Instagram-account deed de afgelopen dagen heel wat stof opwaaien. Daarop is te zien hoe een 14-jarige jongen op het grasveld aan het Concertgebouw in elkaar wordt geslagen. Maar dat was niet het enige filmpje en slachtoffer op het account, die ondertussen al verwijderd werd. “Ik werd er door verschillende jongeren en zelfs ouders op attent gemaakt”, zegt de initiatiefnemer. “Die gasten noemen zichzelf de Tigra’s en de Hyena’s. Het gaat om twee jongerenbendes van allebei ongeveer vijftien leden. Op één filmpje sloegen ze een meisje tot ze aan het huilen ging. Mijn haren kwamen recht overeind.”

Digitale verontschuldigingen

Een dertigtal leden van de harde kern van Club Brugge besloten daarom om het heft zelf in handen te nemen en die jongeren op te zoeken. “Wij zijn ook vaders en het kan niet zijn dat onze eigen buurt geterroriseerd wordt. Dat onze kinderen niet meer durven buiten komen uit schrik om in elkaar geslagen te worden”, klinkt het. “Dus toen we die jongeren aan het station zagen, vroegen we hen of ze lid van die “bendes” waren. We hebben gevraagd wat de bedoeling was en duidelijk gemaakt dat ze dat in Brugge beter niet meer kunnen doen.”

En het offensief maakte duidelijk indruk op de jongeren. Want niet veel later vlogen de digitale verontschuldigingen via sociale media in het rond. Enkele jongeren die bij de feiten betrokken waren, richtten zich zelfs rechtstreeks tot hun slachtoffers en hun ouders. “En ik kreeg tientallen berichten van jonge gasten en hun ouders uit Brugge”, zegt de initiatiefnemer. “Zij zijn tevreden met onze aanpak. Iemand moet hier paal en perk aan stellen. Hopelijk is de boodschap aangekomen.”

(lees verder onder de foto)

Geen incidenten

De politie is ondertussen ook met de zaak bezig en voert samen met het parket een opsporingsonderzoek. Daarbij worden alle jongeren in het filmpje als verdachten beschouwd. “Onderzoekstechnisch is dat het eenvoudigste, want mogelijk is er een bredere context in heel dit verhaal”, zegt korpschef Dirk Van Nuffel. “Na het volledige onderzoek zullen we dan wel zien wie in deze zaak slachtoffer is en wie niet.”

Over het voorval aan het station maandag is de korpschef dan weer duidelijk. “Er was een oproep via sociale media om aan het station te verzamelen”, klinkt het. “We hebben daar dus enkele mensen naartoe gestuurd om te observeren. Een aantal van die mensen bleek tot de harde kern van Club Brugge te behoren. De politie was er om een oogje in het zeil te houden, maar er zijn uiteindelijk geen incidenten geweest.”

De korpschef roept iedereen op tot kalmte. "Geweld los je zeker niet op met geweld", klinkt het.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio