Noord-Korea vuurt raket af richting Japan, Zuid-Korea laat spierballen rollen

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Foto: AFP

Noord-Korea heeft dinsdagochtend een raket afgevuurd in de richting van Japan. Het projectiel is boven het noorden van Japan gepasseerd. Het is niet duidelijk over wat voor type raket het precies gaat. Zuid-Korea antwoordde met enkele militaire manoeuvers vlakbij de grens.

De Japanse regering waarschuwde haar bevolking dat een Noord-Koreaanse raket werd afgevuurd in de richting van het noorden van het land, meldt de Japanse zender NHK. De overheid adviseerde de bevolking in Tohoku om te schuilen in stevige gebouwen of ondergrondse schuilkelders. De Japanse premier Shinzo Abe zei dat zijn regering er alles aan zal doen om de bevolking te beschermen. Volgens NHK heeft de raket geen schade veroorzaakt.

2.700 km

De Zuid-Koreaanse regering meldde dat de raket die rond 05.57 uur (plaatselijke tijd) werd afgevuurd door het Japanse luchtruim is gevlogen. De raket zou in drie delen zijn uiteengevallen en kwam terecht in de Stille Oceaan, op een 1.180 km van kaap Erimo, in het noorden van het land, zegt de regeringswoordvoerder Yoshihide Suga. Die sprak van een “ongeziene, ernstige en serieuze bedreiging voor ons volk”. Uit Zuid-Korea valt te horen dat de raket een afstand van 2.700 km aflegde.

Ook het Amerikaanse ministerie van Defensie bevestigde dat de raket door het Japanse luchtruim is gevlogen. Ze dit vormde geenszins een bedreiging voor Noord-Amerika, verzekert het Pentagon. Zowel Japan als de VS wil dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties wordt bijeengeroepen. Die komt dinsdagnamiddag met spoedzitting bij elkaar. Het was voor het eerst sinds er in 2009 een langeafstandsraket werd afgevuurd dat er nog eens een Noord-Koreaanse raket door het Japanse luchtruim vloog.

Oefeningen

Maandag voerden de Japanse strijdkrachten nog gemeenschappelijke militaire oefeningen uit met het Amerikaanse leger. De regering liet al verstaan dat die samenwerking zal verdergezet worden in het kader van de spanningen met het Noord-Koreaanse regime. Het Japanse leger heeft niet geprobeerd om het projectiel uit de lucht te halen.

De Zuid-Koreaanse luchtmacht voerde op vraag van de president enkele manoeuvres uit als reactie op de lancering. Vier gevechtsvliegtuigen bombardeerden een militaire oefenplek in de noordelijke provincie Ganwon-do, vlak aan de gedemilitariseerde grensstrook. De bombardementen kwamen er om aan het regime van Kim Jong un in Pyongyang duidelijk te maken dat het bij een eventuelene militaire aanval geen schijn van kans maakt, citeert het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap de woordvoerder van de president.

Daarnaast verspreidde Zuid-Korea ook beelden van een raketlancering die ze naar eigen zeggen vorige week zelf heeft uitgevoerd, als reactie op de recente Noord-Koreaanse dreigementen, weet AP. Op beelden is te zien hoe enkele langeafstandsraketten werden afgevuurd vanop een mobiel lanceervoertuig.

Extreem bezorgd

In de loop van dinsdagochtend heeft overigens ook Australië zijn steun uitgesproken aan Japan. Julia Bishop, de minister van Buitenlandse Zaken, liet verstaan dat Australië Japan zou bijstaan in het geval dat het Aziatische land wordt aangevallen door Noord-Korea.

Rusland toont zich dan weer "extreem bezorgd" over de verder oplopende spanning rond Noord-Korea. "Dit neigt naar een escalatie en we zijn dan ook extreem bezorgd over de algemene ontwikkelingen", zei de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Sergej Riabkov volgens het persbureau RIA Novosti.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees