CDH-kopstuk ontkent dat hij samenwerking met N-VA mogelijk acht

CDH-kopstuk ontkent dat hij samenwerking met N-VA mogelijk acht

Het gesprek tussen informateur Bart De Wever en CDH-partijvoorzitter Benoît Lutgen, vlak na de verkiezingen van 2014: kort en weinig amicaal. Foto: BELGA

Burgemeester van Namen Maxime Prévot (CDH) ontkent dat hij een samenwerking met N-VA na de verkiezingen van 2019 mogelijk acht, zoals De Standaard dinsdag schreef. De krant verwees naar verklaringen van de voormalige nummer twee van de Waalse regering op de zomeruniversiteit van Ceder, de studiedienst van CD&V.

Voor CDH zou een samenwerking met de N-VA een enorme politiek bocht betekenen. Tot nu werd de N-VA door de partij afgebrand omdat ze gaat voor confederalisme en in haar statuten de onafhankelijkheid van Vlaanderen en de facto het einde van België heeft staan. Partijkopstuk Francis Delpérée noemde de N-VA in aanloop naar de verkiezingen van 2014 zelfs racistisch. Hij kreeg toen volmondig de steun van partijvoorzitter Benoît Lutgen.

Maar ondanks het bericht in De Standaard, ontkent de burgemeester van Namen dat hij een samenwerking wil. “Maxime Prévot heeft in antwoord op een vraag uit de zaal verklaard dat het onrustwekkend voor de Franstaligen is dat in een peiling zo’n 20 procent van de Walen verklaart voor de N-VA te willen stemmen indien dat mogelijk was, en dat men op het terrein vaststelt dat het ongenoegen over PS groter is dan de vrees voor de N-VA”, luidt het in een mededeling van het kabinet van Prévot.

“Het klopt niet om hieruit te besluiten dat Maxime Prévot verklaard zou hebben dat het mogelijk - en nog minder verkieslijk - zou zijn voor het CDH om in 2019 met N-VA te regeren. Het debat ging daar niet over, maar over de noodzaak of de opportuniteit om de banden tussen CDH en CD&V te versteken in een België waar het samenwerkingsfederalisme noodzakelijk is om onze instellingen te laten functioneren”, aldus nog de mededeling.

Corrigeer

NIEUWS