Daarom laat je de airco in het vliegtuig beter aanstaan

Daarom laat je de airco in het vliegtuig beter aanstaan

Foto: ss

Wie al eens in een vliegtuig heeft gezeten, herinnert zich misschien nog dat boven elk zitje een ventilatortje aanwezig is. De meeste mensen blokkeren die koude luchtstroom omdat het bijvoorbeeld vervelend is om mee in slaap te vallen. Toch doe je dat beter niet.

Het ventilatiesysteem in het vliegtuig gewoon z’n gang laten gaan, heeft namelijk alleen maar voordelen voor je. Dokter Mark Gendreau - expert inzake infectieziekten in de luchtvaart - legt uit waarom.

“Door het ventilatiesysteem boven jouw zitje af te sluiten, vergroot je de kans om ziek te worden”, zegt Gendreau aan het reismagazine Travel + Leisure. “Voor virussen die overgedragen worden via de lucht, is het enorm belangrijk om goed te ventileren. Door het ventilatortje boven je aan te zetten, creëer je een soort barrière die de microben blokkeert. Daardoor geraken ze dus niet tot bij jouw lichaam.”

Daarom laat je de airco in het vliegtuig beter aanstaan
Foto: ss

De meeste mensen denken nochtans dat het ventilatiesysteem net bijdraagt tot het verspreiden van bacteriën. Maar dat is dus een misvatting.

“Mensen denken dat de luchtstroom in het ventilatiesysteem van een vliegtuig van achteren naar voren gaat of omgekeerd, maar dat is niet waar. Het systeem is eigenlijk opgedeeld in verschillende compartimenten. Het is dus niet zo dat je de microben van alle passagiers over je heen krijgt wanneer je achteraan in het vliegtuig zit.”

Bovendien werken de meeste luchtvaartmaatschappijen ook met een efficiënt filtersysteem. Daardoor wordt 99 procent van alle stof en microben gezuiverd voor de lucht weer in het toestel terechtkomt. Dergelijke systemen werden in eerste instantie ontworpen toen het nog toegestaan was om te roken in een vliegtuig.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees