Kuurne pakt criminaliteit aan met cameraschild

© eva

Na Kortrijk heeft nu ook Kuurne een cameraschild. Op de invalswegen zijn zes ANPR-camera's met nummerplaatherkenning operationeel. Ook komen er nog gewone camera's in het centrum van Kuurne om overlast tegen te gaan.

Evelien Vantomme

Voor Kuurne zijn de vaste ANPR-camera's nieuw. Sinds enkele jaren kon de gemeente wel gebruikmaken van de mobiele camera met nummerplaatherkenning van de politiezone Vlas. Maar vanaf nu zijn op de invalswegen zes vaste ANPR-camera's operationeel en wordt er dus 24 uur per dag gefilmd wie Kuurne binnen of buiten rijdt.

Volgens burgemeester van Kuurne Francis Benoit (CD&V) was het een noodzaak om ook te investeren in een cameraschild. “We stelden vast dat door het camerabeleid van de stad Kortrijk de voorbije jaren de criminaliteit zich verplaatste naar Kuurne. Door te investeren in zes camera's, dragen we nu bij aan een ruimer cameraschild in de regio”, aldus de burgemeester.

Voor Kuurne gaat het om een investering van 80.000 euro. Naast de zes op grondgebied Kuurne komen er ook nog 17 ANPR-camera's bij in de politiezone Vlas. In het centrum van Lendelede komt de allereerste vaste ANPR-camera en de andere zestien komen in Kortrijk. “Met de ANPR-camera's zijn we in staat om criminaliteit te voorkomen”, zegt waarnemend korpschef Filip Devriendt. “Dankzij de vergaande technologie van deze camera's kunnen we onmiddellijk reageren en dat stelt ons in staat om daders van criminele feiten of zware verkeersovertreders te vatten. Daarnaast helpen de camera's bij het voeren van onderzoek naar criminele feiten.”

Criminaliteit gedaald

In Kuurne daalde de criminaliteit in de eerste helft van dit jaar met een vierde in vergelijking met vorig jaar, van 354 naar 269 feiten. Vooral het aantal inbraken en fietsdiefstallen daalde. “Het doven van de openbare verlichting heeft dus niet meer criminaliteit veroorzaakt”, aldus de burgemeester. “Met het cameraschild willen we de criminaliteitscijfers nog verder terugdringen.”

In Kuurne zal het zeker niet bij zes ANPR-camera's blijven. In de toekomst komen er ook dergelijke camera's op het bedrijvenpark Kortrijk-Noord en ook komen er gewone camera's in het centrum.

Tot nu staat er alleen een vaste camera in het sportpark. “De jongste tijd is er sprake van overlast door enkele fenomenen, zoals straatraces, en problemen op festiviteiten. Daarom willen we in het centrum ook camera's plaatsen zodat de politie sneller kan optreden. We willen graag volgend jaar starten met twee camera's”, besluit de burgemeester.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio