N-VA-parlementslid verlaat partij met slaande deuren: “Ik word gepest en afgedreigd”

N-VA-parlementslid verlaat partij met slaande deuren: “Ik word gepest en afgedreigd”

Foto: Inge Kinnet

Brugge -

Het Brugse N-VA-kopstuk Ann Soete stapt uit haar partij. Zowel in de gemeenteraad als in het Vlaams Parlement gaat ze voortaan als onafhankelijke zetelen. Soete ziet het niet zitten om in Brugge op een lijst te staan met haar “vrouwonvriendelijke” partijgenoot Pol Van Den Driessche. “Bovendien worden mijn sympathisanten en ikzelf gepest en afgedreigd. Ik hoef dit niet meer te pikken.”

Na Hendrik Vuye en Veerle Wouters in de Kamer, verliest N-VA nu ook op Vlaams niveau een parlementslid. De Brugse politica Ann Soete (58) stapt uit de partij en zal voortaan als onafhankelijke zetelen. Dat doet ze naar aanleiding van de strubbelingen binnen de lokale N-VA-afdeling van Brugge. Die afdeling wordt al meer dan twee jaar verlamd door de strijd om het lijsttrekkerschap voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Een plaats die zowel Soete als N-VA-senator Pol Van Den Driessche koppig opeiste.

De Brugse N-VA-afdeling reageert niet verrast op de beslissing. Volgens het afdelingsbestuur kon Soete het niet verkroppen dat Van Den Driessche lijsttrekker werd.

“Wij gaan niet echt in op de beweringen van mevrouw Minne-Soete. Ook de onwaarheden die zij verkondigt, laten wij volledig voor haar rekening. Zij bevestigt wel openlijk dat wat wij al maanden hoorden en weten, namelijk dat ze binnenkort naar een andere partij overstapt. Daarbij lijkt de aangeboden plaats voor haar belangrijker dan de partij en het programma van die partij”, staat in een schriftelijke reactie van het bestuur.

De Brugse afdeling roept overigens Ann Soete ook op al haar mandaten “meteen terug te geven”. “Mensen die graag zwaaien met ‘integriteit en ethiek’ kunnen nu tonen hoe erg zij deze principes zelf naleven”, zegt voorzitter Dirk Barbier.

Niet verlagen

Pol Van Den Driessche van zijn kant reageert kort op het nieuws. Hij betreurt de “herhaalde aanvallen” op hem, maar laat het “niet aan zijn hart komen”. “Ik ga mij toch niet tot dat niveau verlagen. Samen met de zovele goede, warme idealisten binnen de N-VA, gaan we onverstoorbaar door”, klinkt het aan persagentschap Belga.

Vanuit de partijtop wordt niet gereageerd op de uitspraken van Soete. “We nemen akte van haar beslissing. Het is een moeilijke tweestrijd geweest in Brugge, maar de lokale afdeling heeft voor Pol Van Den Driessche gekozen”, zegt woordvoerder Bram Bombeek.

Lees hier het interview waarin Ann Soete partijgenoot Pol Van Den Driessche niet spaart.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees