Exact 78 jaar geleden begon WO II, dat meldde deze vrouw als eerste

© AFP

78 jaar geleden reden de Duitse tanks Polen binnen. Het begin van de Tweede Wereldoorlog. De Britse Clare Hollingworth was de eerste journaliste om het te melden. Ze was pas een week aan de slag bij The Daily Telegraph.

pom

Clare Hollingworth was net 27 geworden en haar jeugddroom was net in vervulling gegaan: als journaliste werken bij een grote nationale krant The Daily Telegraph. Haar chef zond haar meteen naar de grens van Duitsland met Polen want “daar zouden blijkbaar spanningen zijn.”

Op 28 augustus 1939 was Clare Hollingworth alleen op weg van Gleiwitz (Duitsland) naar Katowize (Polen). Een golvend landschap maar Clare kon er niet van genieten want langs de kant van de weg waren doeken gehangen. Waarom eigenlijk? vroeg Clare zich af.

Toen stak plots een windje op. Niet meer dan een zuchtje. Maar dat zuchtje duwde de doeken even opzij. Net ver genoeg opdat Clare zou zien wat er in de vallei achter de doeken stond. “Grote aantallen militaire troepen. Letterlijk honderden tanks, gepantserde auto’s en veldkanonnen.’’

Clare wist het meteen: Duitsland stond klaar op Polen binnen te vallen. Clare repte zich naar de Poolse kant van de grens om van daaruit haar chef te bellen. De volgende dag opende The Daily Telegraph met het nieuws van de troepenopbouw. Clare Hollingworth had de grootste scoop van de moderne tijden.

Twee dagen later hoorde Clare Hollingworth de Duitse bommenwerpers Polen binnenvliegen. De Tweede Wereldoorlog was begonnen.

Clare Hollingworth bleef bijna heel haar journalistieke carrière oorlogsverslaggever. Ze overleed begin dit jaar. Ze werd 105.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen