Memorial Van Damme in het duister: stroompanne treft buurt Heizel

Memorial Van Damme in het duister: stroompanne treft buurt Heizel

Foto: rr

De Memorial Van Damme werd vrijdagavond afgewerkt in het duister. Door een stroompanne rond het Heizelstadion werkten de lichtmasten rond het stadion niet. De technische systemen en de stadionlichten werkten wel, want die kregen stroomtoevoer via de generatoren. De Memorial kon wel gewoon doorgaan, daarvoor was er voldoende licht voorhanden. Buiten het stadion zouden wel lichtmasten geplaatst worden zodat de mensen na de Memorial veilig naar hun auto konden.

“Het gaat om een dubbel defect op één van onze ondergrondse kabels”, zegt woordvoerster Iris Fostiez van Sibelga. “Het Brusselse elektriciteitsnet is opgebouwd in cirkels waardoor het bij een panne op een kabel meestal mogelijk is om een buurt toch snel opnieuw te bevoorraden, door de cirkel in de andere richting te volgen. Hier gaat het om een dubbel defect, waardoor die oplossing niet mogelijk is en er een fysieke herstelling van de ondergrondse kabel moet gebeuren. Afhankelijk van de bodembedekking waar onze mensen doorheen moeten, kan dat al snel een paar uur duren. Ligt de kabel onder beton, dan zal het moeilijker worden dan met een andere bodembedekking. Ik vrees dat het toch een uur of drie, vier zal duren voor iedereen weer elektriciteit heeft.”

“Bedrijven of instellingen die elektriciteit broodnodig hebben voor hun werking, zoals bijvoorbeeld ziekenhuizen, zijn veelal voorzien van stroomgroepen om zelf elektriciteit op te wekken bij een panne. Ook het Koning Boudewijnstadion heeft een dergelijke stroomgroep.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.