Optima-topman Piqueur sleept Nationale Bank voor de rechter

Optima-topman Piqueur sleept Nationale Bank voor de rechter

Foto: dieter telemans

Optima-oprichter Jeroen Piqueur gaat de Nationale Bank dagvaarden. Die is volgens hem verantwoordelijk voor het faillissement van zijn bank, en moet dus opdraaien voor de financiële put, vindt hij. “Zij hebben mijn bank genekt.”

Het Optima-faillissement begint een almaar groter juridisch kluwen te worden. De curatoren trokken naar de rechtbank en eisen 20 miljoen van oprichter en hoofdaandeelhouder Jeroen Piqueur. Maar die slaat terug, en wil dat de Nationale Bank daarvoor opdraait. De Bank stuurde destijds een speciaal commissaris naar de Gentse bank die volgens Piqueur het faillissement uitlokte. “De commissaris nam een reeks beslissingen die de bank nekten”, zegt Piqueur in een gesprek met onze zusterkrant De Standaard. “Hij betaalde de handelsagenten niet uit, en legde zo het commercieel apparaat plat. Hij blokkeerde het betalingsverkeer, en maakte ook nog een zware communicatieblunder.”

De commissaris besliste namelijk niet te reageren toen door een perslek plots de ene klant na de andere zijn geld weghaalde bij de bank, waardoor die failliet ging. Toch dagvaardt Piqueur niet de commissaris zélf: die handelde namelijk voor rekening van de Nationale Bank.

20 miljoen euro

Piqueur heeft een dubbel doel. De Nationale Bank verplichtte hem destijds een borg van 20 miljoen euro toe te staan voor zijn bankactiviteiten. De curatoren willen dat hij dat geld op tafel legt, maar Piqueur wil van die verbintenis af, én wil de Nationale Bank ervoor laten opdraaien.

De procedure van Piqueur zet het debat rond de verantwoordelijkheid voor het faillissement op scherp. De curatoren voeren daar hun eigen onderzoek naar, terwijl ook nog een strafrechtelijk onderzoek loopt. Volgens Piqueur is hij in dat kader nog niet verhoord. Gouverneur Jan Smets van de Nationale Bank heeft altijd gesteld dat er “malversaties” vastgesteld werden bij Optima, en dat Piqueur gelden onterecht naar zichzelf overhevelde, vandaar dat de speciaal commissaris besliste de geldstromen te blokkeren.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees