Ooit was hij de jongste piloot van ons land, nu zit Björn achter de stuurknuppel van een Airbus A380

Blij weerzien met zijn eerste instructeur Jean-Paul Declerck voor Björn. Dertig jaar geleden haalde hij ook al de pers (inzet). Foto: djr

Wevelgem / Roeselare -

Hoewel hij momenteel in Dubai woont, keert piloot Björn Moerman nog eens terug naar waar het ooit begon. Met een oldtimervliegtuigje zoeft hij vanuit Wevelgem over België om te eindigen op het grasveld in Moorsele.

Enkele kilometers boven de begane grond kijkt hij zich de ogen uit. Van Moorsele naar Parijs. De wind giert, de regen gutst, de kotszakjes gaan gretig rond. Het is de vage herinnering die Björn Moerman heeft aan zijn luchtdoop. De piloot was toen amper 4 jaar. Een broekventje dat al meteen gebeten was door de vliegmicrobe. Op zijn zestiende de jongste piloot in België, nu een gerespecteerd lijnpiloot en instructeur in Dubai.

Ouders

De geboren Roeselarenaar, bracht een groot deel van zijn jeugd door op het vliegveld van Moorsele. Daar namen zijn ouders – bakkers én vliegeniers in hart en nieren – een deel van de exploitatie op zich.

Zonder passagiers

Op zijn vijftiende begint hij met vliegen onder het alziend oog van instructeur Jean-Paul Declerck. Een jaar later is hij de jongste piloot met een brevet. “Dat was toen zonder passagiers. Wel heel uitzonderlijk. Een jaar later mocht ik mensen meenemen”, zegt Björn.

Grootste passagiersvliegtuig

Vanaf 1994 legt de piloot een hele weg af. Van DHL naar Sabena, na de teloorgang van die luchtvaartmaatschappij richting Brussels Airlines. Tot 2002. Dan trekt hij met zijn vrouw – die hij leerde kennen als vliegtuiginstructeur – richting Dubai. Daar vliegt Björn met een Airbus A380, 's werelds grootste passagiersvliegtuig. Een mastodont van twee verdiepingen. Goed voor 600 passagiers. “Maar ik ben nooit gestopt met het vliegen met kleine modellen. Ik denk dat amper één procent van de lijnpiloten dat doet in zijn vrije tijd.”

Minder computers

Vliegen is en blijft dan ook zijn passie. Vanaf zijn tien jaar was dat zijn grote droom. Piloot worden. Met de paplepel ingegoten, en nooit is dat veranderd. Elke zomer scheert hij door het luchtruim terug naar zijn heimat om te genieten in zijn kleine knalgele Piper Super Cub uit 1954. “Dat is veel leuker. Je moet echt gebruikmaken van je vaardigheden en kunt minder beroep doen op computers. Het is het echte vliegen”, vervolgt Björn. Daar hoog in de lucht, beoefent hij zijn hobby: fotografie.

Terugblik

Ook deze zomer vertoeft hij in ons land. Björn wil zondag terugblikken op een carrière van 30 jaar in de lucht. Daarom zal hij met zijn vliegtuigje vanuit Wevelgem langs de kust via Hoevenen, Kiewit, de Ardennen een toer maken over België om tegen 19 uur te landen waar het voor hem allemaal begon: Het grasveld van Moorsele. “Het is niet enkel een terugblik. Ik wil ook bewijzen dat je niet via een dure pilotenschool moet passeren om het te maken. Plus, ik ben het bewijs dat iedereen kan vliegen. Mijn wiskundeleraar zei me altijd dat ik in de goot zou belanden, en zie nu”, besluit hij lachend.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees