PTZE-porselein en Out-Standing pakken samen uit met rustgevende expo in Tornadotoren

 PTZE-porselein en Out-Standing pakken samen uit met rustgevende expo in Tornadotoren

Suzy Eggers biedt Valerie Konings een kopje koffie aan. Naast haar zit Anja Meeusen en op de hoek heeft Fred Ginée plaatsgenomen Foto: Jan Vorsselmans

Malle - De herdenking van vijftig jaar tornado in Oostmalle laat drie ambachtsmensen niet onberoerd. Samen evoceren ze in september een expo rond stilte en rust in de gerestaureerde Sint-Laurentiustoren. De exposanten in kwestie zijn Anja Meeusen van het PTZE-porseleinatelier en het duo Suzy Eggers en Fred Ginée van het houtbedrijf Out-Standing.

“Eigenaardig, maar we hebben elkaar leren kennen op een beurs in Parijs. Bleek dat zowel mijn PTZE-porseleinatelier als de firma Out-Standing gevestigd waren in Malle. We werken nu sinds enkele jaren goed samen, want mijn porseleinen creaties passen goed op de tafels die Out-Standing maakt”, vertelt keramiste Anja Meeusen.

Anja Meeusen is vele jaren een begrip in Malle en daarbuiten. Haar porseleinen kopjes en andere recipiënten, bordjes en schoteltjes, plus volledige serviezen vinden we terug interieurwinkels, gerenommeerde restaurants en hotels en tal van huiskamers. “Alles wat ik produceer is hand made, met de nadruk op het natuurlijke karakter van de materie”, legt Anja uit.

Diezelfde eerbied voor de natuurlijke materie vinden we terug in het bedrijf Out-Standing, waar op ambachtelijke wijze plantenbakken, tafels en poorten worden vervaardigd. Het bedrijf bestaat sinds 2005 en wordt gerund door de handelspartners Suzy Eggers en Fred Ginée. Suzy is tekenaar-ontwerpster en staat in voor de administratie, terwijl Fred zich meer bekommert over de aan- en verkoop en het technische aspect van de zaak. Het duo wordt bijgestaan door drie arbeiders in het atelier. Een groot deel van de productie is bestemd voor de uitvoer.

Toen de firma’s PTZE en Out-Standing besloten om samen een tentoonstelling op poten te zetten, vroegen ze aan Valerie Konings van Toerisme Malle bijstand in hun zoektocht naar een geschikte locatie. “Omdat de Sint-Laurentiustoren de ideale ruimte daarvoor is, was de deal vlug rond”, lacht Valerie.

De expo loopt onder het motto ‘In het oog’. Anja ziet het zo: “In het oog van de storm, in dit geval de Oostmalse tornado van 1967, is het windstil. Maar alles rond ons gaat nu zo snel en er is veel chaos. Daarom is deze expo voor de bezoekers een zoektocht naar de absolute rust op deze unieke plek.” “Het wordt een expo voor al je zintuigen. Waar PTZE rust vindt in voornamelijk ronde vormen, werkt Out-Standing vooral met vierkante contouren. Beide bedrijven hebben elkaar gevonden en dat vinden we tof, omdat het voor Malle weer een bijkomende toeristische en culturele trekpleister betekent”, oordeelt Valerie Konings.

De tentoonstelling vindt plaats op de eerste en tweede verdieping van de Tornadotoren, zoals de Sint-Laurentiustoren ook wordt genoemd. Op die eerste verdieping stelt Anja haar creaties tentoon. Aangepaste lichteffecten en geuren maken het plaatje compleet. Op de tweede verdieping staat een houten toog, waaraan mensen kunnen plaatsnemen om er iets te eten en te drinken. “Ja, want ook aan het culinaire aspect wordt gedacht”, pikken Suzy en Fred in. “Bedoeling is dat de bezoekers tien euro toegang betalen en in ruil daarvoor de expo bezoeken, plus twee kleine gerechtjes (hartig en zoet) en twee cocktaildrankjes (alcoholisch en niet-alcoholisch) krijgen aangeboden.”

De expo kunt u in september bezoeken op de volgende dagen: elke donderdag van 19 tot 20u, elke zaterdag van 17 tot 18u en elke zondag (ook zondag 1 oktober) van 15 tot 16u. Prijs: 10 euro (hapjes en drankjes inbegrepen). Er is telkens plaats voor maximum twintig personen. De zondagochtenden 3, 10, 17, 24 september en 1 oktober is er om 10u de mogelijkheid tot het nemen van een uitgebreid ontbijt voor 22 euro met gezonde smoothies, ambachtelijk bereid vlees (onder meer potjesvlees), kaas en confituur en twee dessertjes. Het maximum aantal tafelgasten is in dit geval telkens acht.

Info en reserveringen: 03.310.05.14 (Toerisme Malle) of toerisme@malle.be, www.toerisme-malle.be

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio