Goffin ziet tegenstander opgeven en staat voor het eerste in tweede week US Open

Goffin ziet tegenstander opgeven en staat voor het eerste in tweede week US Open

Foto: AP

David Goffin (ATP 14) staat voor het eerst in de tweede week van de US Open. Onze hoogst geplaatste landgenoot profiteerde van de opgave van de Fransman Gaël Monfils (ATP 22). Op dat moment leidde Goffin al wel met 7-5 en 5-1. In de achtste finale wacht Andrey Rublev (ATP-53).

Gaël Monfils toonde na zijn overwinning tegen de Amerikaan Donald Youngal niet al te optimistisch over de rest van zijn toernooi wegens problemen aan de knie, maar begon dus toch aan de wedstrijd tegen David Goffin. In de eerste set was het een gelijkopgaande strijd tussen de twee, die in hun vorige partijen al diep waren moeten gaan. Goffin trok met 7-5 aan het langste eind en dan al werd duidelijk dat de knie van Monfils niet helemaal in orde was.

De Fransman vroeg om verzorging, vooraleer hij met goede moed aan de tweede set begon. Daarin werd snel duidelijk dat de Fransman geen partij meer was voor Goffin, die doorstoomde naar 5-1. Een duidelijk aangeslagen Monfils besliste dan toch om de handdoek te werpen. Goffin speelt in de achtste finale van de US Open tegen Andrey Rublev (ATP 53), die Damir Dzumhur (ATP 56) opzij zette. Het is de eerste keer dat onze landgenoot, het negende reekshoofd in New York, de eerste week overleeft op het laatste Grand Slam-toernooi van het jaar. Een derde ronde was zijn beste resultaat tot dusver. Vorig jaar mocht hij zijn koffers al pakken na één ronde.

Goffin ziet tegenstander opgeven en staat voor het eerste in tweede week US Open
Foto: AFP

Goffin: “Zeer blij”

Onze landgenoot was tevreden met de zege, maar leefde mee met Monfils. “Ik ken Gaël goed. Hij is een vriend. En het was niet makkelijk om hem te zien afzien met zijn knie tijdens een eerste set van mooie tenniskwaliteit”, aldus Goffin tijdens een persconferentie. “Het was een grote match in de eerste set. Hij bewoog goed en ik was klaar voor een grote strijd in vijf sets, zoals in de voorgaande ronde. En in de tweede set merkte ik dat hij zich niet meer voor 100 procent kon verplaatsen, en na drie of vier spelletjes was het nagenoeg afgelopen. Het was niet makkelijk om geconcentreerd te blijven. Temeer omdat je met Gaël nooit weet. Ik hoop dat zijn blessure niet te ernstig is en hij er snel opnieuw staat.”

Goffin komt in de achtste finales van het US Open tegenover Andrey Rublev (ATP-53) te staan. Die 19-jarige Rus nam zaterdag in de derde ronde in 2 uur en 46 minuten met 6-4, 6-4, 5-7 en 6-4 de maat van de Bosniër Damir Dzumhur (ATP-56). “Ik denk dat ik goed gespeeld heb”, zegt Goffin nog. “Ik was echt agressief. Ik nam de bal vroeg. Het was een excellent niveau. Ik zou op die manier moeten voortspelen in de volgende ronde. Het wordt inderdaad Rublev. Ik zal snel moeten spelen om hem te laten rennen. Zijn ballen kunnen erg krachtig zijn en niet makkelijk te controleren als ik moet lopen. Ik moet dus mijn prestatie van vandaag overdoen. Sinds het begin van het tornooi neem ik match per match en ik ga me op dezelfde manier voorbereiden.”

Andrey Rublev: "Ik zal mijn beste spel moeten spelen"

"Het is ongelooflijk", lachte Rublev. "Ik lachte er laatst nog mee dat ik ooit eens de tweede week wilde halen op een Grand Slam en nu is het al zover." Andrey Rublev (ATP 53), maandag de tegenstander van David Goffin (ATP 14) in de vierde ronde van de US Open, was zaterdag overgelukkig nadat hij zich voor het eerst in zijn carrière plaatste voor de achtste finales van een Grand Slam. De Moskoviet klopte de Bosniër Damir Dzumhur (ATP 56) in vier sets (6-4, 6-4, 5-7 en 6-4).

"Dit is een fantastisch gevoel", stak Rublev van wal. "Het was geen makkelijke partij, want Damir is een speler die vecht voor ieder punt en aan een ongelooflijk tempo speelt. Hij loopt als een konijn om toch maar elke bal terug te halen. Ik wist dus dat ik geen rust zou hebben en veel punten aan het net zou moeten maken. Enkel op die manier had ik kans om te winnen."
Als zoon van een oud-bokser en een tenniscoach stond Rublev al als 3-jarige met een tennisracket op het veld. Hij won Roland Garros bij de junioren in 2014 en maakt deel uit van een nieuwe generatie jonge Russische talenten. In juli in Umag veroverde hij zijn eerste ATP-titel bij de grote jongens.

"Mijn idool vroeger was Marat Safin", legde Rublev uit. "Ik keek naar al zijn wedstrijden op tv. En nadien was er Nadal. Ik kocht dezelfde truitjes als hem, alle nieuwe collecties. Goffin ken ik natuurlijk ook. Hij stond in de top 10 op de ATP-ranking. Zijn spel ligt me niet echt. Ik zal groots moeten spelen en hem mijn ritme moeten opleggen als ik hem wil verslaan. Als ik te traag speel, heb ik geen schijn van kans. Het wordt niet makkelijk, maar ik neem de uitdaging met plezier aan."

Darcis stoot door in dubbel

Steve Darcis heeft zich zaterdag in Flushing Meadows geplaatst voor de achtste finales van het dubbelspel op het US Open. Darcis klopte in de tweede ronde aan de zijde van de Israëliër Dudi Sela de Tunesiër Malek Jaziri en de Rus Andrey Kuznetsov in twee sets: 6-2 en 6-1. De partij duurde 52 minuten. De tegenstanders voor Darcis en Sela in de achtste finales zijn nog niet bekend.

In het enkelspel moest Darcis (ATP-66) woensdag in de eerste ronde afdruipen na een fikse nederlaag (6-1, 6-2 en 6-0) tegen de Argentijn Guido Pella (ATP-72).

Goffin ziet tegenstander opgeven en staat voor het eerste in tweede week US Open
Foto: Photo News

Mertens uitgeschakeld

Elise Mertens werd uitgeschakeld in de tweede ronde van het dubbelspel. De Limburgse, die met de Nederlandse Demi Schuurs een tandem vormde, ging in drie sets (4-6, 6-2 en 7-5) onderuit tegen de Sloveense Andreja Klepac en de Spaanse Maria José Martinez Sanchez.

In het enkelspel zat het US Open er dinsdag voor Mertens (WTA-39) op na een nederlaag (6-3 en 7-6 (8/6)) in de eerste ronde tegen thuisspeelster Madison Keys (WTA-16).

Goffin ziet tegenstander opgeven en staat voor het eerste in tweede week US Open
Foto: Photo News
Corrigeer