Geen EK-finale voor kansloze Red Dragons na pandoering tegen Rusland

Geen EK-finale voor kansloze Red Dragons na pandoering tegen Rusland

Foto: EPA-EFE

De Red Dragons zijn er niet in geslaagd om te stunten in de halve finales van het EK volleybal. Tegen Rusland ging het in drie sets kansloos onderuit. De Belgische volleyballers liepen van begin af aan achter de feiten aan en konden nooit aanspraak maken op meer. De setstanden waren 25-14, 25-17 en 25-17.

De Russen begon meteen oppermachtig en liepen in geen tijd uit tot 20-10. De Red Dragons konden niet terugvechten en verloren de eerste set met 25-14. In de tweede set konden de troepen van bondscoach aanvankelijk wel gelijke tred houden. De kloof bleef een tijdje beperkt tot één punt. Dan kregen de Russen opnieuw meer vat op de partij en schakelden ze een versnelling hoger. Ze stoomden door naar 25-17 setwinst.

De Belgen stonden met de rug tegen de muur in de derde set, maar van een spectaculaire comeback was geen sprake. De Dragons zagen Rusland meteen uitlopen tot 5-1, een afstraffing leek in de maak. Onze landgenoten konden wel even de rug rechten, maar meer dan een korte opflakkering was het niet. De Russen kenden geen problemen meer en serveerden de wedstrijd uit met 25-17. De topfavoriete liet zich dus niet verrassen en staat in de finale van het EK.

Geen EK-finale voor kansloze Red Dragons na pandoering tegen Rusland
Foto: EPA-EFE

België kroonde zich in de eerste ronde van het EK tot winnaar van zijn poule. De Red Dragons boekten in groep D overwinningen tegen titelhouder Frankrijk (FIVB-9/3-2), Turkije (FIVB-27/3-2) en Nederland (FIVB-25/3-0). Nadien ging in de kwartfinales zesvoudig Europees kampioen Italië (FIVB-4) met 3-0 voor de bijl.

Heynen: “Focus op brons nu”

Geen EK-finale voor kansloze Red Dragons na pandoering tegen Rusland
Heynen zag zijn ploeg kansloos onderuit gaan. Foto: EPA-EFE

Vital Heynen was snel klaar met zijn analyse na de zware 3-0 nederlaag tegen Rusland. “We waren niet één maatje, maar vele maten te klein. Rusland is volgens mij de enige echte topploeg die hier aanwezig is”, verklaarde de coach van de Red Dragons. “Natuurlijk hadden we een plannetje en onze opslag werkte niet zo slecht, maar hun fysiek vermogen was veel te groot. In de laatste twee sets leken we even betere receptie te kunnen pakken, maar ze bleven beter aanvallen. Ach, we zijn eigenlijk als underdog aan het toernooi begonnen en we zijn een beetje - voor vele mensen toch - de verrassing van dit EK. Uit wat we hier vandaag meegemaakt hebben, gaan we natuurlijk wel leren, maar dat is voor later. Nu gaan we ons totaal focussen op Servië en we kunnen maar hopen dat ze niet zo scherp staan als Rusland, want tegen hen hebben we nooit een kans gehad. Van Servië wonnen we deze zomer één keer en één keer verloren we ervan. Telkens in de World League-competitie. Nu we in de halve finales staan, willen we natuurlijk ook met een medaille naar huis. Voor het eerst in de geschiedenis van het Belgische mannenvolleybal.”

Rousseaux: “Rusland is sterkste ploeg op EK”

Geen EK-finale voor kansloze Red Dragons na pandoering tegen Rusland
Rousseaux kon de Ruyssen niet stoppen. Foto: AFP

Op één puntje van Sam Deroo na, was Tomas Rousseaux de enige Belgische speler die tot scoren kwam in de eerste set en met tien punten in heel de wedstrijd (aan 48%) was hij de Belgische topscorer. Echt blij kon hij daar ook niet mee zijn na de zware nederlaag van zijn ploeg. “Wij begonnen elke set met een achterstand en dan probeer je te forceren, waardoor er dan weer fouten gemaakt worden. Wij hebben eigenlijk in elke set achter de feiten aangehold en we kregen die foutenlast amper onder controle. Maar tegen hun kracht en hun gestalte was niets te beginnen. Rusland is gewoon de sterkste ploeg van het toernooi.”

“We moeten ons nu focussen op Servië, dat het mentaal wel veel zwaarder kreeg met de nederlaag tegen Duitsland na een voorsprong van 0-2 in sets en twee matchballen in hun voordeel. Ik denk dat wij dan onze nederlaag tegen Rusland rapper verteerd zullen hebben. De kans is wel aanwezig dat ze morgen niet meer echt super gemotiveerd zullen zijn. Mijn zus Hélène vertelde me zonet nog dat dat ook enigszins het geval was in 2013, toen Servië tegen de Yellow Tigers ‘slechts’ om het brons moest spelen. Voor mijn part mag het.”

Geen EK-finale voor kansloze Red Dragons na pandoering tegen Rusland
Ook Valkiers was niet opgewassen tegen de sterke Russen. Foto: EPA-EFE

Spelverdeler Matthias Valkiers kon ook weinig verhelpen aan de 3-0 nederlaag van zijn ploeg. “Je kan niet in de match komen als je de receptie niet onder controle krijgt. Maar het waren dan ook geweldige opslagen, die soms gewoon voor iemands neus wegdraaiden. Met hun power en hun opslagen brachten ze ons in grote moeilijkheden. En met hun lengte kunnen ze even wachten alvorens keihard toe te slaan. Ik denk dat we uit deze ervaring zeker moeten leren naar de toekomst toe en ons proberen te focussen op de momenten dat we er echt moeten staan.”

De wedstrijd tegen België was een makkie voor de Russen en zeker voor hun sterspeler Maxim Mikhailov. Maar hoe hadden ze zich op deze wedstrijd voorbereid? “Eigenlijk hebben we een heel simpel systeem. We ontleden de tegenstander en dan besluiten we constant te serveren op de slechtste receptiespeler en in verdediging bereiden we ons steeds speciaal voor op de beste aanvallers. Bij België waren dat vandaag Deroo en Van den Dries, maar we doen precies hetzelfde in alle andere wedstrijden die we spelen.”

Duitsland staat in finale EK volley na spectaculaire comeback

Tegenstander in de finale voor Rusland wordt Duitsland. De Duitse nationale volleybalploeg plaatste zich eerder op zaterdag al voor de finale van het EK. Duitsland werkte in Krakau in de halve finales een 2-0 achterstand weg tegen Servië. De setstanden waren 24-26, 15-25, 25-18, 27-25 en 15-13. De Serviërs lieten twee matchballen onbenut.

Voor Duitsland, dat tussen 2012 en 2016 getraind werd door huidig Belgisch bondscoach Vital Heynen, zal het de eerste EK-finale worden.

Geen EK-finale voor kansloze Red Dragons na pandoering tegen Rusland
Foto: EPA-EFE
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.

Uitslagen & standen