Kermisrel Sint-Agatha-Berchem: papieren bedekking wordt vandaag nog verwijderd

Kermisrel Sint-Agatha-Berchem: papieren bedekking wordt vandaag nog verwijderd

Foto: Twitter/KarlVanlouwe

Sint-Agatha-Berchem -

De uitbaatster van een kermisattractie heeft in Sint-Agatha-Berchem, naar eigen zeggen, op vraag van de burgemeester afbeeldingen van in bikini geklede vrouwen moeten afplakken. De tekeningen kwamen als een verrassing voor de gemeente en werden als niet gepast bestempeld, zo wordt bevestigd aan onze redactie. Zondag ontkent burgemeester Joël Riguelle (CDH) enige betrokkenheid en gaf hij zijn gemeentediensten de opdracht om de papieren bedekking te verwijderen.

N-VA Parlementslid Karl Vanlouwe bracht de situatie zaterdagmiddag onder de aandacht. Hij plaatste op Facebook foto’s die hij nam op de kermis in de Brusselse gemeente Sint-Agatha-Berchem. Op de beelden is te zien hoe een aantal afbeeldingen van in bikini geklede vrouwen op een attractie deels is afgeplakt, op een manier dat de lichamen verhuld zijn.

Omdat hij het een opvallend tafereel vond, vroeg Vanlouwe de uitbaatster waarom de afbeeldingen waren afgeplakt. Volgens de vrouw had CDH-burgemeester Joël Riguelle dat bevolen. Mocht zij weigeren dan zou ze in de toekomst geen plaats meer op de kermis in Sint-Agatha-Berchem krijgen, aldus Vanlouwe aan de redactie van Het Nieuwsblad. “Onvoorstelbaar dat zoiets mogelijk is”, reageert de politicus.

“Volledig andere attractie”

Mireille Walschaert, woordvoerster van de gemeente, vertelt echter dat de situatie anders tot stand kwam. In een reactie laat ze weten dat de tekeningen als een verrassing kwamen voor de gemeente. De uitbaatster had foto’s van “een volledig andere attractie” doorgegeven, aldus Walschaert. Daarop waren afbeeldingen van meer geklede vrouwen te zien. Het apparaat werd daardoor naast een attractie voor jonge kinderen gezet.

Toen bleek dat er op de attractie die uiteindelijk in Sint-Agatha-Berchem stond schaars geklede dames te zien waren, greep de gemeente in. Volgens Walschaert zijn dergelijke tekeningen niet gepast om naast een attractie voor jonge kinderen te zetten. Mocht het apparaat verderop hebben gestaan, dan was het niet nodig geweest om de lichamen af te plakken.

Bovendien ging de uitbaatster onmiddellijk akkoord met het plan, stelt de woordvoerster. Op andere plaatsen zou zij al hebben moeten vertrekken vanwege de afbeeldingen. “Wij hebben een tussenoplossing gevonden”, klinkt het.

Burgemeester: “Fake news”

Zondag reageert de burgemeester Joël Riguelle (CDH) van Sint-Agatha-Berchem verbaasd. Aan de VRT vertelt hij nooit die vraag te hebben gesteld.

“Als de burgemeester een bevel geeft, dan moet hij dat wettelijk doen”, klinkt het. “Dan moet hij een besluit schrijven, enzovoort. Ik heb die vraag nooit gesteld aan de uitbater. Nooit, nooit, nooit. Het is puur fake news”, aldus nog de burgemeester, lijnrecht tegen zijn woordvoerder in.

Hij stelt nog dat “als iemand van de gemeente gevraagd heeft om de vrouwen in bikini af te dekken, dan is dat zonder mijn toestemming en zonder de toestemming van het college. De betrokken persoon zal maandag of dinsdag uitleg moeten komen geven.”

Verwarring

In een tweede reactie van de woordvoerster aan onze redactie klinkt nog een andere uitleg: “Het was de uitbaatster zelf die met deze oplossing op de proppen kwam. De attractie stond er al, er was geen tijd om de attractie te verplaatsen, die prenten van vrouwen in bikini waren een contractbreuk. Vandaar dat ze zelf met een oplossing kwam. Hoe dan ook: gezien de commotie heeft de burgemeester nu de opdracht gegeven om de bedekking te verwijderen.”

Corrigeer

MEER NIEUWS