Tweekoppige siamese schildpad viert twintigste verjaardag

© AFP

Janus blaast zijn 20ste kaarsje uit. Een opmerkelijke schildpad, want het dier heeft twee koppen. In het wild zou hij wellicht nooit zo oud zijn kunnen worden, maar hij woont dan ook in het Museum over Natuurgeschiedenis in het Zwitserse Genève. Daar hadden ze extra kroppen heerlijke sla voorzien om het te vieren.

mrra

Met zijn twee hoofden zou het dier in het wild wellicht niet zo lang hebben kunnen leven. In het museum krijgt hij echter een VIP-behandeling. Hij mag regelmatig in een gezond bad en krijgt ook heel wat tijd onder UV-lampen, wat zijn schild extra sterk maakt.

© AFP

Koppige Janus en onderdanige Janus

© AFP

Allebei de koppen van Janus hebben hersenen en eigenlijk leven ze ook hun eigen leven. Eentje zou wat dominanter zijn dan het andere dier, zo beweert zijn dierenverzorger. Als die even niet kijkt, probeert het overheersende hoofd altijd even de sla van de andere te stelen. Een schouwspel dat heel wat bezoekers graag komen bekijken.

Veel mensen vragen zich af waarom Janus dan geen twee namen heeft, omdat er twee individuen in zijn lijf huizen. Dat komt omdat hij vernoemd is naar de gelijknamige Romeinse god met twee gezichten.

MEER NIEUWS