Trump overweegt “alle handelsrelaties stop te zetten” met landen die Noord-Korea steunen

Trump overweegt “alle handelsrelaties stop te zetten” met landen die Noord-Korea steunen

De Amerikaanse president Donald Trump zegt in verschillende tweets dat een verzoeningsbeleid tegenover Noord-Korea “niet zal werken”. Bovendien dreigt hij alle handelsrelaties te verbreken met landen die het beleid van Kim Jong-un steunen. Trump reageert daarmee op de nieuwe nucleaire test die het land zondagochtend uitvoerde.

De Amerikaanse president Donald Trump zegt in een tweet dat een verzoeningsbeleid tegenover Noord-Korea “niet zal werken”.

De president laat op de twitter weten ook weten dat de test “erg vijandig en gevaarlijk” is voor de Verenigde Staten. Volgens Trump is Noord-Korea een “schurkenstaat die een grote bedreiging is en China in verlegenheid brengt.”

Hij dreigt bovendien nog een forste stap verder te gaan. “De Verenigde Staten overwegen, in aanvulling van andere opties, om alle handelsrelaties te verbreken met landen die het beleid van Kim Jong-un steunen.” Trump vermeldde China niet expliciet. Maar zowat 90 procent van de Noord-Koreaanse export gaat naar China.

Trump overweegt “alle handelsrelaties stop te zetten” met landen die Noord-Korea steunen
Foto: AFP

Op de vraag van een journalist of hij Noord-Korea eindelijk zou antwoorden, liet Trump alle opties open. “We zullen zien”, klonk het zondagmorgen kort.

En wat met Zuid-Korea?

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-In heeft zondag de “zwaarste straf” en nieuwe sancties gevraagd voor Noord-Korea, nadat Pyongyang zondagochtend een nieuwe nucleaire test uitvoerde.

Moon vroeg “alle diplomatieke sancties, en vooral die van de VN-Veiligheidsraad, voor de volledige isolatie van Noord-Korea”, zei de raadgever van de president, Chung Eui-Yong, na een vergadering met de nationale veiligheidsraad van het land.

“De president heeft opgedragen samen te werken met de internationale gemeenschap om de zwaarst mogelijke straf te vinden”, voegde Chung daar aan toe.

Zuid-Korea gaat nu overleggen over de ontplooiing van de “zwaarste actieve strategieën van het Amerikaanse leger”.

REACTIES.

De nucleaire test die Noord-Korea zondag heeft uitgevoerd is een “extreem betreurenswaardige” daad met “volledig misprijzen” voor de internationale regels. Dat heeft het hoofd van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA), Yukiya Amano, gezegd in een mededeling.

Trump overweegt “alle handelsrelaties stop te zetten” met landen die Noord-Korea steunen
Foto: AP

Beijing veroordeelt met nadruk de nieuwe nucleaire test die Noord-Korea zondag heeft uitgevoerd. China spoort het land aan om te stoppen met “het verergeren van de situatie”, met “daden die niet hun belang zijn”.

Noord-Korea “negeert de algemene tegenkanting van de internationale gemeenschap en voert een nieuwe nucleaire test uit. De Chinese regering drukt haar resoluut verzet uit en veroordeelt nadrukkelijk” deze actie, zegt de Chinese minister van Buitenlandse Zaken in een mededeling.

De Japanse eerste minister Shinzo Abe zei eerder tegen journalisten dat de bevestiging dat het zou gaan om een nucleaire test “compleet onaanvaardbaar” zou zijn.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron zijn voorstander van zwaardere Europese sancties tegen Noord-Korea. Dat meldt de Duitse regering.

Tijdens een telefoongesprek waren de twee leiders het er over eens dat de “laatste provocatie van de leider in Pyongyang een nieuwe dimensie heeft bereikt”, luidt het in een mededeling.

Trump overweegt “alle handelsrelaties stop te zetten” met landen die Noord-Korea steunen
Foto: REUTERS

In het licht van deze “escalatie” en parallel met de VN-Veiligheidsraad, “moet ook de Europese Unie ageren”. De kanselier en de president zijn voorstander van zwaardere EU-sancties voor Noord-Korea.

“De internationale gemeenschap moet deze nieuwe provocatie behandelen met de grootste kordaatheid om Noord-Korea terug op het pad van de dialoog te brengen en hen te leiden naar een volledige, controleerbare en onomkeerbare ontmanteling”, aldus nog Macron

Rusland laat zondag weten dat de nieuwe nucleaire test van Noord-Korea “een sterke veroordeling verdient”. Het land roept echter ook op tot kalmte.

“Deze laatste blijk van minachting van Pyongyang voor de resoluties van de Veiligheidsraad en de normen van internationaal recht, verdienen een sterke veroordeling”, staat in een mededeling van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. De tekst voegt daar aan toe dat het “geboden is kalm te blijven en zich te onthouden van elke actie die kan leiden tot een nieuwe escalatie.”

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees