Amerikaanse Defensieminister: “We willen Noord-Korea niet vernietigen, maar we kunnen het wel”

Amerikaanse Defensieminister: “We willen Noord-Korea niet vernietigen, maar we kunnen het wel”

De Amerikaanse Defensieminsiter Jim Mattis. Foto: AP

Jim Mattis, de Amerikaanse minister van Defensie, heeft in krachtige termen uitgehaald naar Noord-Korea. Elke bedreiging van het land zal door de VS zal beantwoord worden met een “gigantisch grote militaire aanval”.

LEES OOK. VS staan weer stap dichter bij gebruik van “meest gevaarlijke atoombom ooit gemaakt”

Mattis gaf zondag na een bijeenkomst met de Amerikaanse president Trump en vice-president Mike Pence tekst en uitleg aan de pers. “Er liggen vele opties open. Maar elke bedreiging aan de VS of zijn territoria, inclusief Guam, of aan onze bondgenoten, zal beantwoord worden met een grote militaire aanval. Een die zowel effectief als overweldigend zal zijn.”

“We willen niet het volledige land vernietigen. Maar, zoals ik al zei: we hebben heel veel mogelijkheden om dat wel te doen”, zei hij nog.

LEES OOK. Zo krachtig dat de aarde beefde tot in China: alles wat u moet weten over de laatste Noord-Koreaanse kernproef

Sancties

Eerder zondag tweette de Amerikaanse president Donald Trump dat hij sancties zal uitvaardigen tegen landen die zaken doen met Noord-Korea. “De Verenigde Staten overwegen, bovenop andere opties, alle handel stop te zetten met elk land dat zaken doet met Noord-Korea”, aldus de president.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt maandag alvast bijeen over de kwestie. VN-secretaris-generaal António Guterres heeft de jongste test met een atoomwapen scherp veroordeeld. Dit is “een nieuwe zware schending” van internationale overeenkomsten, verklaarde Guterres zondag volgens een woordvoerder in New York. Noord-Korea is het enige land dat de normen tegen tests met kernwapens schendt, zei hij. Guterres riep de leiding in Pyongyang op zijn internationale verplichtingen na te komen.

Amerikaanse Defensieminister: “We willen Noord-Korea niet vernietigen, maar we kunnen het wel”
Foto: AP
Corrigeer

MEER NIEUWS