Nieuwe versie Gordelfestival niet voor elke fietser een feest

Nieuwe versie Gordelfestival niet voor elke fietser een feest

De fietsers willen weer halt kunnen houden in de Zandloper. Foto: jhp

Wemmel -

De Flandriens voerden protest aan Gemeenschapscentrum De Zandloper, één van de centra die niet meer geopend zijn tijdens het Gordelfestival.

Met het vijfde Gordelfestival besliste de Vlaamse overheid om de traditionele 100 km fietstocht, die de gemeenschapscentra van vzw De Rand en de faciliteitengemeenten aandeed, te vervangen door een Gordel in peloton. Daaraan namen 650 fietsers deel.

Familiaal karakter

“Je moet wel minimum 25 km/u kunnen fietsen”, zegt voorzitter Erik Vrancken van de Flandriens, de Wielerafdeling van de Vlaamse Volksbeweging (VVB). “Het familiale karakter van de 100 km fietsen in de Vlaamse Rand rond Brussel met een bakfiets, tandem, mountainbike, op eigen tempo en stoppen aan de Gemeenschapscentra waar allerhande activiteiten zijn, is niet meer. Dat vinden wij zeer jammer. Groot was onze verbazing toen we zelfs in De Zandloper in Wemmel voor een gesloten deur stonden. Hier was vroeger tenminste een leuke stopplaats met wat animatie. Wij fietsen nu de 100 km maar met GPS. Bordjes zijn er niet meer: de pelotons worden begeleid door motards.”

Terug naar vroeger

De Flandriens vragen aan Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) om de Gordel zoals vroeger te maken. “Een feest voor iedereen, ook de 100 km. We vinden ook dat hij de bestaansreden van de Gordel niet mag vergeten, dat die Vlaams en Groen is en dat moet blijven.”

De focus van het Gordelfestival lag dit jaar op de gemeenten Sint-Pieters-Leeuw met Coloma en het provinciaal domein in Huizingen. Daar waren wel heel wat (sportieve) activiteiten en tal van optredens.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees