Toegesnelde buurman gaat eigenhandig zware woningbrand te lijf

De voorzijde van de getroffen woning in Terlinden. Foto: wjn

Haaltert -

“Ik ging liggen om onder de rook te blijven en ben beginnen te blussen. De vlammen waren jammer genoeg al te hoog.” Ondanks verwoede bluswerken van de ter hulp geschoten buurtbewoner Filip De Grauwe (46) vernielde een brand zaterdagochtend de keuken en slaapkamer van een 83-jarige vrouw uit de straat Terlinden in Denderhoutem. Niemand raakte gewond.

Het vuur ontstond rond 9.30 uur, vermoedelijk na een probleem aan het fornuis in de keuken op de eerste verdieping van de woning. Buurtbewoner Filip was te voet op weg naar het dorp om sigaretten te kopen, toen hij tot zijn verbazing plots rook opmerkte. De man twijfelde niet. “Er stonden enkele mensen aan het huis, maar blijkbaar durfde niemand naar boven te gaan. De deur stond open, ik besloot toch te gaan helpen.”

Filip rende de trappen op. “Denise, de bewoonster, was oké. Er was ook een jongere vrouw haar aan het helpen. Ze hadden de brandweer al gealarmeerd. Ik besefte dat het vuur op dat moment misschien nog te doven was en ben op zoek gegaan naar water of iets om mee te blussen. Spijtig genoeg kon ik in de rook niets vinden.”

Filip ging opnieuw naar beneden. De bewoonster en de andere vrouw waren in veiligheid. Buiten had een buurman een tuinslang klaargezet. “Ik heb die genomen en ben meteen opnieuw naar binnen gelopen. De rook was echter veel dikker geworden én de tuinslang was een meter of twee te kort. Ik ben op mijn buik gaan liggen om onder de rook te blijven en heb geprobeerd vanop afstand te blussen. Het vuur had zich echter al te veel verspreid. Ik heb de strijd uiteindelijk moeten opgeven. Had ik een grote brandblusser gehad, één uit een vrachtwagen bijvoorbeeld, was het misschien wel net gelukt.”

Via dak

De brandweermannen van Aalst, Ninove en Erembodegem waren kort nadien ter plaatse. Ze gingen de woning binnen en bereikten via het dak van de frituur de achterzijde van het huis. De brand was uiteindelijk relatief snel onder controle.

De schade aan de woning is wel aanzienlijk. Een deel van het dak aan de achterzijde van het huis moest opengebroken worden om te kunnen blussen. De platen op de eerste verdieping zijn zwartgeblakerd.

De 83-jarige vrouw werd opgevangen bij haar zoon. “Ze heeft wat rook ingeademd. We gaan straks toch met haar naar het OLV in Aalst voor een controle”, aldus haar kleinzoon.

In de aanpalende huurwoning verblijft een gezin van vier. Bij hen sijpelde alleen wat bluswater binnen. Filip ging er kort na zijn bluswerken op de deur kloppen. “Die man vertelde ons dat het brandde bij de buurvrouw. Wij hebben onze kinderen en de hond genomen en zijn naar buiten gelopen. Even later kregen we te horen dat het vuur bij ons gelukkig geen schade heeft gemaakt. Hopelijk komt alles goed met Denise.”

Terlinden bleef tijdens de bluswerken afgesloten voor het verkeer.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees