Deliveroo voor kinderen: brooddoos aan de schoolpoort om ochtendstress te vermijden

Een boterham met huisgemaakte kip curry, een muffin van rode biet en watermeloen. Als ouders zo’n brooddoos in de ­ochtendrush in elkaar moeten boksen, staat bij velen de keuken ondersteboven. Daarom leveren twee bedrijven binnenkort lunches voor kleuters en lagereschoolkinderen aan de schoolpoort. “Als warme maaltijden worden aangeboden, waarom brooddozen dan niet?”

Silke Remmery

Het menu is uitgebreid. Een boekweitpannenkoek, kerstomaatjes of komkommer, havermoutpoffers, muffin van rode biet of schijfjes banaan of watermeloen. Gezond en gevarieerd, zo’n boterhamdoos willen de Gentse mama’s Chantal Van Overstraeten (42) en Marie Coigné (35) met hun kinderen meegeven. En niet alleen aan die van hen, ook aan andere kleuters of lagereschoolkinderen. Dus starten ze nu vrijdag een nieuw initiatief: Brutus, Gents voor brooddoos. “Warme maaltijd worden op school aangeboden, brooddozen niet. Maar als ouders het goed willen doen, kruipt daar tijd in die veel werkende ouders niet hebben. Die brooddoosstress wilden we bij ouders ­weg­nemen.” Per fiets leveren ze – om te starten op vrijdag aan drie Gentse scholen – lunchboxen die ouders die via de website brutus.gent bestellen. De lege brooddozen halen ze ’s middags weer op. De lunch is te koop in drie formaten en kosten 3,60 tot 4,20 euro.

© Isabel Pousset

Proefproject

Dat er nood is aan gezonde brooddozen die tot aan de schoolpoort worden geleverd, bewijst ook het gelijkaardige initiatief dat in Mechelen en Kortrijk opkomt. Eind vorig jaar startte Repas Catering in die steden met een proef­project en lanceert Lunch@School volgende maand definitief in voorlopig zeven scholen. “Ouders die feedback gaven op ons proefproject vonden het vooral tijdbesparend”, zegt bedenker Jeff Philipsen. “Zeker bij twee­verdieners was dat nuttig. Al hoorden we ook een op­merking van een ouder die vond dat ze zelf tijd moesten maken voor een kind. Dat mogen ze vinden, maar het is voor andere ouders misschien net dankbaar om ’s morgens meer tijd met hun kinderen aan de ontbijttafel te spenderen. Bovendien gaan veel kinderen nu vaak met hetzelfde beleg op hun boterham naar school. Het is mooi meegenomen als ze met Lunch@School ook eens iets nieuws leren eten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Gezondheid

Video

Keuze van de redactie