Aangeboden door Bouwen en Renoveren

Harmonie tussen oud en nieuw

© Profel

Buitenschrijnwerk vervangen bij een renovatie is een delicate zaak. “We wilden het karakter van het herenhuis behouden, maar eigenlijk is het versterkt,” klinkt het bij de bouwheer.

Bouwen en Renoveren

Dossier aangeboden door Bouwen en Renoveren.

Zeventien jaar geleden kocht Lieve Vangheluwe haar herenhuis in Izegem, bouwjaar 1928. Het is een fraai hoekpand met veel lichtinval en tal van bewaarde en door Lieve zorgvuldig gerestaureerde elementen. Wanneer Lieve besloot haar ramen te vervangen, was het haar niet enkel om comfort te doen, maar ook om stijl en uitstraling. “Sommige ramen waren door de vorige eigenaars vervangen door exemplaren in PVC. De oorspronkelijke ramen waren geel glas in lood, wat een warm licht gaf in huis. Maar de thermische en akoestische isolatie was ondermaats.”

Aluminium

“Ik weet doorgaans heel goed wat ik wil”, glimlacht Lieve. “Voor de voor- en zijgevel wou ik ramen die de indeling van de oorspronkelijke ramen zo veel mogelijk respecteerden. Voor de achterkant wou ik modernere ramen zonder indeling. En ik wou voor alle raamkozijnen eenzelfde neutrale kleur, geen modekleur die na een paar jaar gedateerd aandoet. Alle ramen moesten open kunnen om ze veilig schoon te maken. En tenslotte moest het aluminium zijn omdat het weinig onderhoud vergt en lang meegaat.” Het duurde even voor Lieve een installateur vond die aan haar wensen kon voldoen. Een schrijnwerker bleek liefst met hout te werken en raadde aluminium af. Bij een andere ramenhandel werd ze geconfronteerd met hoge prijzen en weinig technische ondersteuning. Bovendien zaten er een aantal fouten en onduidelijkheden in de offerte die die firma doorstuurde.

Afwerking

Het bezoek aan de Profel Expert was wel een succes. “Ik had het gevoel dat er bij Profel Expert Verschaete heel goed naar ons geluisterd werd. Bij Profel klopten de offerte en de technische tekeningen wél van de eerste keer. Voor mij was het ook heel belangrijk dat ik voor een welbepaald profiel kon kiezen en dat ze de indeling konden laten overeenstemmen met onze oude ramen. Wat ik ook apprecieerde, is dat er werd meegedacht, zoals over het wegwerken van de kast van de vliegenhor, de afwerking rond de ramen en het al dan niet gebruiken van ingebouwde scharnieren.” Voor haar voordeur wilde Lieve iets speciaals. “Uit een andere woning recupereerde ik een smeedijzeren gril die ik graag hier op de voordeur had geplaatst. Ook dat bleek geen probleem: het smeedijzer is perfect geïntegreerd op de voordeur en het is zelfs zo aangebracht dat ik er gemakkelijk achter kan schoonmaken.”

Ook over de installatie, de verzorgde afwerking, het beslag en de integratie van rolluiken en horren niets dan lof bij Lieve. “Vooraf wilden we vooral het karakter van het huis behouden”, besluit Lieve. “Achteraf bekeken hebben we het in feite versterkt doordat het huis nu geen lappendeken meer is van verschillende soorten ramen.”

Waarom kiezen voor een Profel Expert?

Profel is marktleider in buitenschrijnwerk op de Belgische particuliere markt. Per jaar worden ongeveer 180.000 Profel-ramen en deuren geïnstalleerd bij zo’n 30.000 gezinnen. Profel controleert het hele productieproces: van ruwe grondstof en kleurpigment tot en met het afgewerkte product. Voor degelijk advies en goede montage kan de particuliere bouwheer rekenen op een netwerk van Profel Experten, zoals de firma Verschaete. Dat zijn zelfstandige ondernemingen die ervoor kiezen om exclusief Profel-ramen en deuren aan te bieden en te installeren. Profel Experts bieden allemaal zowel pvc, hout als aluminium aan en zijn dus goed geplaatst om onbevooroordeeld materiaaladvies te geven.

Patrick Verschaete koos exclusief voor Profel toen hij in 1988 zijn buitenschrijnwerkbedrijf vestigde in Ingelmunster, en in 2004 op de huidige locatie in Izegem. Samen met echtgenote Kinga, zoon Andy (sinds 2000) en dochter Saskia (sinds 2007) bouwde Patrick de zaak uit tot een bloeiend familiebedrijf dat sinds 2016 volledig in handen is van de tweede generatie. Het bedrijf telt ondertussen ook 6 plaatsers en een bediende.

“Het familiale aspect blijft een belangrijk pluspunt voor onze klanten”, weet Saskia Verschaete. “Mijn broer en ik zijn de vaste aanspreekpunten. Mensen appreciëren het rechtstreeks contact met de eigenaars en het feit dat we kort op de bal spelen.”

Verschaete bvba mag zich ook Profel Expert noemen, een bewijs van zeer grondige productkennis, stabiliteit en financiële gezondheid. Hoe onderscheiden de Izegemnaren zich in de markt van het buitenschrijnwerk? Saskia Verschaete: “In de eerste plaats door een goed contact met onze klanten. We geven elk project voldoende aandacht en trachten zoveel mogelijk mee te denken. We doen alles in samenspraak met de klant en trachten in de mate van het mogelijke aan alle wensen te voldoen. De meeste van onze projecten zijn in renovatie en daarin maken we het verschil door de lat hoog te leggen op het vlak van de binnenafwerking.”

>> Bestel nu gratis de Profel brochure.

Bron: Dossier Bouwen en Renoveren 2017