Fantast doet zich voor als commissaris en beschuldigt burgemeester van zedenfeiten

Fantast doet zich voor als commissaris en beschuldigt burgemeester van zedenfeiten

Francesco Vanderjeugd vreesde voor zijn carrière toen hij gebeld werd door een valse politiecommissaris. Foto: sbr

Staden -

Burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD) stond maandag op de rol in de rechtbank van Gent. Niet dat hij iets mispeuterd heeft. Hij heeft zelf een zaak aangespannen tegen een man die zich uitgaf voor politiecommissaris en hem beschuldigde van zedenfeiten.

Burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD) en Johan Heemerynck, zaakvoerder van de firma Alheembouw in Oostnieuwkerke, hebben een rechtszaak aangespannen tegen een man die hen in 2015 verschillende keren opbelde onder een valse identiteit.

“Toen ik met vakantie was in Spanje werd ik gebeld door een onbekend nummer. Een man deed zich voor als politiecommissaris van de federale gerechtelijke politie”, vertelt Vanderjeugd. Die ‘commissaris’ zei dat de burgemeester genoemd werd in een zaak rond zedenfeiten. Hij vroeg Vanderjeugd om zijn onschendbaarheid op te geven.

Navraag bij politie

Vanderjeugd wist niet waar hij het had. Daarom deed hij zelf navraag bij de politie over welke zaak dat dan wel zou kunnen gaan. Al snel bleek dat er geen sprake was van een zedenzaak waarin de burgemeester genoemd werd.

“De man die zich uitgaf voor commissaris bleek een fantast te zijn. Wat zijn intenties waren weet ik nog altijd niet”, zegt Vanderjeugd. Het gaat om een man die op het moment van de feiten in Staden woonde, maar intussen verhuisde naar de buurt van Gent.

Achtervolgd

De zaak heeft wel een grote indruk gemaakt op de jonge burgemeester. Zo erg zelfs, dat hij vorig jaar in paniek sloeg toen hij meende achtervolgd te worden. “Toen ik achtervolgd werd door een filmploeg in een mobilhome, belde ik de politie omdat ik dacht dat het die man weer zou zijn.” Uiteindelijk bleek het om de filmploeg van zijn broer te gaan, die hem volgde voor Ketnet.

Ook bouwbedrijf slachtoffer

Ook Johan Heemeryck van de Oostnieuwkerkse bouwfirma Alheembouw werd het slachtoffer van de man. De ‘commissaris’ liet Heemerynck weten dat hij verdacht werd van fraude. “Toen we beiden merkten dat het om dezelfde fantast ging, hebben we besloten om naar de rechtbank te stappen. Zo iemand kan veel schade aanrichten. Wat als de pers zou vernemen dat ik genoemd wordt in een zedenzaak, terwijl daar niets van aan is”, zegt Vanderjeugd. “Dat kan het einde van mijn politieke loopbaan betekenen.”

De zaak kwam gisterenmorgen voor de rechtbank in Gent. De advocaat van de beller vroeg uitstel, wat hij uiteindelijk kreeg. De zaak wordt verdergezet op 6 november.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees