Ongeruste baasjes trekken aan alarmbel: “Kattenhaters nemen hier het recht in eigen handen”

Ongeruste baasjes trekken aan alarmbel: “Kattenhaters nemen hier het recht in eigen handen”

Nikita Verdren en Therese Vanneste aan het Provoostplein waar een kattenhater actief zou zijn. Foto: efo

Bredene -

Op de Nukker- en Saswijk in Bredene zijn twee katten vergiftigd en twee katten kwamen met elastiekjes aan de poten naar huis. Eén dier overleed en eentje zag gisteren haar pootje geamputeerd worden. Het werk van kattenhaters, klinkt het bij buurtbewoonster Therese Vanneste. “Een van mijn katten vecht nog voor haar leven.”

Aan het Provoostplein zijn afgelopen maand twee katten vergiftigd. De poezen aten bolletjes en moesten nadien overgeven. “Gizmo overleed en Minouche vecht nog voor haar leven”, zegt Therese Vanneste. “De dierenarts bevestigde dat het om vergif ging.”

Of het vergif er gelegd is voor katten of voor ratten, is nog niet duidelijk, maar de vrouw diende wel al een klacht in bij de lokale politie. Daar bevestigt men dat er een onderzoek komt door de wijkpolitie.

Elastiek rond pootje

Ook op Bredene Sas was er dit weekend een schrijnend geval van kattenmishandeling. Nikita Verdren uit de Spaarzaamheidstraat zag een van haar katten het huis binnenlopen met een elastiek aan haar pootje. “Iemand bond dit weekend een elastiek rond het achterpootje van onze poes”, zegt Nikita. “Het bloed werd afgesnoerd en de poot moest worden geamputeerd. Drie weken geleden was hetzelfde al gebeurd met onze andere kat Bijou. Die is gelukkig in orde. De eerste keer denk je aan een ongeval, maar dit is geen toeval meer. Er is een kattenhater aan het werk. Ik ga een klacht indienen.”

Therese riep intussen via Facebook alle kattenliefhebbers op om hun dieren binnen te houden. Zelf gaat ze op pad met vangkooien om zwerfkatten op te vangen. “Ik ving dit jaar al zeventig zwerfkatten op en al 450 mensen tekenden mijn petitie voor een beter beleid in de gemeente.”

Volgens haar zijn de poezenhaters in de wijk een rechtstreeks gevolg van het beleid van de gemeente Bredene rond zwerfkatten. “Dat vergif is er gelegd door kattenhaters omdat er in de buurt een probleem is met zwerfkatten en dat komt omdat de gemeente er niets aan doet. Mensen nemen het recht in eigen handen omdat ze denken het probleem van de zwerfkatten zo op te lossen.”

Het gemeentebestuur vertelt een heel andere versie van het verhaal en krijgt geen klachten binnen vanuit die buurt. “Onze medewerkers zijn heel alert om overlast van zwerfkatten of kattenhaarden te melden aan ons”, klinkt het.

“Geen zwerfkattenprobleem”

“Wij hebben geen weet van klachten in die buurt. We roepen ook via tal van kanalen op om problemen te melden op ons zwerfkattennummer 059-33.91.95. Er waren dit jaar al 33 meldingen of tussenkomsten en zeven acties met vangkooien. Daarbij werden zes katten gevangen, waarvan twee geëuthanaseerd werden en vier dieren gesteriliseerd of gecastreerd. We kochten ook nieuwe vangkooien. De gemeente verantwoordelijk stellen als mensen het recht in eigen handen nemen, is niet fair. We blijven erbij dat er in Bredene geen zwerfkattenprobleem is.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees