Dit bedrijf bewijst dat je duurzaam kunt bouwen zonder gigantische kostprijs

Dit bedrijf bewijst dat je duurzaam kunt bouwen zonder gigantische kostprijs

Open VLD-energiespecialist Egbert Lachaert (links) bezocht de nieuwe energieneutrale kantoren van Solora. Naast hem medezaakvoerder Jan Van Der Haegen (2de links). Foto: lvi

Merelbeke -

Solora, het grootste bedrijf in het land dat zonnepaneleninstallaties monitort, heeft zijn eigen kantoren in Merelbeke energieneutraal gemaakt. Om het voorbeeld te geven. “Andere bedrijven moeten hier zeker over nadenken”, zegt medezaakvoerder Jan Van Der Haegen.

Als er ergens een probleem is met een zonnepaneel van een bedrijf, is de kans groot dat bij Solora in Merelbeke een lampje gaat knipperen. “Vijf jaar geleden werkten Tim Weyens (de andere zaakvoerder, nvdr.) en ik bij een West-Vlaams bedrijf. Wij zagen toen al dat de markt om zonnepanelen te bouwen, aan het ontploffen was, maar dat er te weinig monitoring was”, vertelt medezaakvoerder Jan Van Der Haegen.

Het bedrijf in de Neringsweg monitort intussen 800.000 zonnepanelen over het hele land en is daarmee het grootste bedrijf in zijn sector. Door nu zelf zijn kantoorruimtes volledig duurzaam te maken, wil Solora het goede voorbeeld geven.

Koelkast niet goed dicht

Tijdens ons gesprek wordt medezaakvoerder Jan Van Der Haegen opgeschrikt door een pieptoon. De koelkast van het bedrijf bleek niet goed gesloten. “Zie je, het systeem werkt”, zegt hij lachend.

Solora deed natuurlijk heel wat meer dan een alarm op de koelkast plaatsen. “Onze kantoren zijn goed georiënteerd en geïsoleerd. We werken met ledverlichting, warmtepompen en ventilatie die warmte recupereert”, vertelt Van Der Haegen. “En natuurlijk hebben we zonnepanelen op ons dak gelegd.”

Niet zuidelijk gericht

Die zonnepanelen liggen niet, zoals bij veel woningen, naar het zuiden gericht, maar naar het oosten en het westen. “Dat levert minder energie op, maar we hebben van ’s morgens vroeg al opbrengst. Als zonnepanelen zuidelijk ge­oriën­teerd liggen, ligt de piek op de middag. Niet zo interessant, want energie die je niet verbruikt, moet je op het net aanbieden en de prijzen zijn laag.”

Met zijn energieneutrale kantoren wil Solora een visitekaartje afgeven, maar ook een signaal geven aan andere bedrijven. “De terugverdientijd van zonnepanelen voor particulieren is vijf à zes jaar, maar voor bedrijven is dat zeker tien jaar”, zegt Van Der Haegen. “Bedrijven moeten hier zeker over nadenken. De markt moet weer wat aantrekken.”

Van Der Haegen geeft een pluim aan de Vlaamse regering. “Sinds Bart Tommelein (Open VLD) minister van Energie is, is het sentiment in de sector totaal omgeslagen. Dat danken we aan zijn goede communicatie. Er is zeker een plaats voor kleine, lokale bedrijven naast de grote multinationals. En je kan duurzaam bouwen zonder een gigantische kostprijs. Het enige wat je moet doen, is ermee bezig zijn. Dat willen wij tonen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees