DUITSE VERKIEZINGEN

De machtigste politica ter wereld of de Duitse Bernie Sanders: wie wordt de nieuwe bondskanselier van Duitsland?

Martin Schulz of Angela Merkel. Het wordt een van deze twee. Maar vermoedelijk zal het toch die laatste zijn die bij de verkiezingen in Duitsland, op 24 september, aan het langste eind trekt. We zetten de twee belangrijkste kandidaten van de Bundestagverkiezingen even tegenover elkaar.

De machtigste politica ter wereld of de Duitse Bernie Sanders: wie wordt de nieuwe bondskanselier van Duitsland?

WIE IS ANGELA MERKEL? Angela Merkel (geboren in Hamburg), 62 jaar, is de huidige bondskanselier van Duitsland. Dat is ze al sinds 2005. Ze was toen de eerste vrouwelijke regeringsleider van het land. Voordien was ze ook al de eerste vrouwelijke partijleider van de CDU.

Als Merkel wint, evenaart ze het naoorlogse record van kanselier Helmut Kohl, die 16 jaar lang die functie bekleedde.

Merkel wordt beschouwd als een van de machtigste politici ter wereld.

Sinds 1998 is ze getrouwd met Joachim Sauer, een Berlijnse hoogleraar. Sauer heeft 2 volwassen kinderen uit een vorig huwelijk, maar Merkel zelf niet.

WAT ZE WIL? Merkel staat voor een liberaal beleid ten opzichte van vluchtelingen. Ze is een grote fan van globale economie. Ze streeft naar belastingverlaging voor de Duitsers, zeker voor jonge gezinnen. Merkel hoopt ook om de werkloosheidsgraad nóg lager te krijgen. Omdat de Duitse economie het goed doet, ligt het aantal werklozen al historisch laag.

Een ander programmapunt van Merkel: ze wil duizenden nieuwe agenten aannemen.

Merkel is altijd tegen het homohuwelijk geweest. Dat was ook het standpunt van haar partij. Begin deze zomer maakte ze een bocht. Zelf is ze nog steeds tegen het homohuwelijk, maar het was niet langer het standpunt van de partij. Met andere woorden: de partijleden mochten ook vóór het homohuwelijk stemmen. En zo geschiedde.

Merkel is pro-Europa. Ze wil daarnaast ook de gesprekken met Turkije over toetreding tot de EU stopzetten.

De machtigste politica ter wereld of de Duitse Bernie Sanders: wie wordt de nieuwe bondskanselier van Duitsland?

WIE IS MARTIN SCHULZ? Martin Schulz, geboren in Hehlrath, is al jarenlang lid van de sociaaldemocratische SPD die momenteel samen met de CDU een coalitie vormt in Duitsland. Schulz was van 2012 tot 2017 voorzitter van het Europese Parlement, waar hij sinds 1994 lid van is. Op 10 februari 2017 trad hij af als lid van het Europese Parlement. Een maand later werd hij unaniem verkozen tot voorzitter van de SPD.

De 61-jarige politicus was ook een tijdlang fractievoorzitter van de Partij van de Europese Sociaaldemocraten in het Europese Parlement.

Toen hij 31 was, in 1987, werd Schulz verkozen tot burgemeester van Würselen, waar hij woonde. De man was ook een tijdlang boekverkoper.

WAT WIL HIJ? Schulz is uitgesproken pro-Europees. Hij wil dat een deel van budgetoverschotten geïnvesteerd wordt in infrastructuur om de EU een boost te geven.

De kernwapens van de VS die liggen opgeslagen in Duitsland wil hij uit het land krijgen. Net als Merkel heeft ook Schulz een kritische houding tegenover Amerikaans president Donald Trump.

Als het van Schulz afhangt, worden de gesprekken met Turkije om toe te treden tot de EU meteen stopgezet.

De lijsttrekker van de SPD wil daarnaast ook dat zijn land niet meer als enige zijn deuren openzet als er weer veel vluchtelingen op weg zijn naar Europa.

Schulz wil de belastingen verminderen voor de middenklasse. Voor de rijkere Duitse wil hij de belastingen omhoog. Door sommigen wordt Schulz daarom ook de Duitse Bernie Sanders (de populaire Amerikaanse Democratische politicus) genoemd.

De machtigste politica ter wereld of de Duitse Bernie Sanders: wie wordt de nieuwe bondskanselier van Duitsland?
Corrigeer