'The Fast & the Furious’ in het echt, en dat op een Vlaams bedrijventerrein

Asse / Zellik -

In het Researchpark van Zellik vinden de laatste maanden steeds meer straatraces plaats. Voornamelijk 's avonds en in het weekend is het een geliefkoosde plek om te racen. Politie en gemeente bekijken nu welke maatregelen genomen kunnen worden.

Tijdens het pinksterweekend begin juni moest de brandweer nog uitrukken voor een brandend voertuig in het Researchpark. Achteraf bleek dat de 19-jarige bestuurder een bocht had gemist tijdens het straatracen. Bovendien reed de jonge bestuurder met een huurwagen en kon hij geen geldig rijbewijs voorleggen

Tijdens de zomermaanden bleek het Researchpark meermaals een geliefkoosde plek voor illegale straatraces door zowel motoren als wagens. “We zijn ons bewust van het probleem, maar het is moeilijk om ertegen op te treden”, laat Fred Scrayen, hoofd van de verkeersdienst van politie AMOW, weten.

Na truckers, racers

“Vroeger kampten we hier met parkerende truckers uit het buitenland, maar die hebben we kunnen weren. Nu duiken er geregeld racers op die ook uit het buitenland komen. Vooral 's avonds en in het weekend zakken ze af naar het Researchpark omdat ze denken er ongestoord te kunnen racen. Maar in sommige bedrijven wordt ook dan gewerkt of worden ladingen geleverd, wat voor gevaarlijke toestanden kan zorgen. Sommige werknemers hebben de straatraces al kunnen waarnemen, maar het blijft voor de politie moeilijk om vaststellingen te doen.”

Het schepencollege gaat dan ook in samenspraak met de politie maatregelen nemen om het straatracen tegen te gaan.

“Buurtbewoners van de omliggende straten liggen soms wakker van de opgefokte motors die over de straten scheuren”, legt burgemeester Koen Van Elsen (CD&V) de beslissing uit.

Illegaal

“De races vormen niet meteen een gevaar voor andere weggebruikers omdat er 's nachts minder verkeer is in het Researchpark, maar het blijft wel een illegale bezigheid. We gaan het dan ook onmogelijk maken om daar te racen.”

“Als tussenoplossing gaan we een zone-30 regime invoeren in het Researchpark en daarnaast gaan we ook rubberen verkeersdrempels en kabelgoten dwars over de rijbaan plaatsen om de snelheid af te remmen, wat de locatie minder geschikt maakt voor straatracers.”

Afsluiten

“In een latere fase bij de herinrichting van de Pontbeek gaan we bekijken of we met een slagboom het Researchpark kunnen afsluiten. Die zal dan enkel bediend kunnen worden door de bedrijven in het Researchpark”, zegt de burgemeester.

De bedoeling is dat er snel werk gemaakt wordt van de tussenoplossing en ook de politie zal de komende tijd repressief controleren.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees