Jean sur Mer lanceert kookboek voor visliefhebbers: “Van vangst tot gerecht”

Jan Kegels (links) en chef Peter Vlyminck, die in het boek 42 gerechten brengt. Foto: dji

Oostende -

Jean sur Mer, bekend van de foodtrucks met Noordzeevis, lanceert nu ook een kookboek. ‘Zot van de Noordzee’ brengt 52 gerechten van 26 verschillende Noordzeevissen. “We brengen een totaalverhaal, van de vangst tot op het bord.”

Jean sur Mer is het alter ego van Jan Kegels. Hij woont in Antwerpen, maar is al van kinds af gepassioneerd door de zee. Met een schepnetje in de hand trok hij als kind samen met zijn grootouders geregeld het strand van De Haan op om er garnalen te vangen. Het leverde Jan de bijnaam ‘Jean sur Mer’ op. Toen hij enkele jaren geleden als een van de pioniers op de markt van de foodtrucks kwam met ‘original seafood’, was een naam snel gekozen.

Eenvoudig en snel

Sindsdien reist Jean sur Mer naar evenementen en allerhande feesten in België en Nederland. In samenwerking met uitgeverij Manteau lanceert hij nu zijn eerste kookboek, ‘Zot van de Noordzee’. “Het boek presenteert van 26 Noordzeevissoorten telkens twee gerechten”, legt Kegels uit. “Onze vaste chef Peter Vlyminck brengt 42 eigen gerechten, op basis van maximum vijf ingrediënten. Eenvoudig en snel thuis te bereiden. Daarnaast serveren tien gastchefs, onder wie Johan Segers (’t Fornuis), Syrco Bakker (Pure C), Michaël Vrijmoed (Vrijmoed), en Stijn Rotthier (’t Zilte) elk een gedurfd recept.”

Met het kookboek wil Kegels de mensen warm maken voor de Noordzeevissen. “Vele lekkere Noordzeevissen hebben een lage commerciële waarde, waardoor ze minder verkocht worden door vissers. Met dit boek willen we daar verandering in brengen”, zegt Kegels, die voor het boek ook zelf ’s nachts ging vissen met het vissersschip O.62 Dini. “’Zot van de Noordzee’ brengt een totaalverhaal, van de vangst tot op het bord. In het boek komen Belgische en Nederlandse vissers aan het woord en zijn er verhalen te lezen van aankopers en leveranciers. We brengen ook een reeks ‘vis je datjes’ en geven uitleg bij alle vissoorten.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio