Skaten? Prima, maar eerst even puin ruimen

Skaten? Prima, maar eerst even puin ruimen

Hein Defrenne bij de beschadigde tekeningen op de rand van het skatepark. De piste stond al verschillende keren onder water. Foto: kvo

Waregem -

Het Waregemse skatepark kent geen goede start. Twee maanden na de opening is het park aan het Jeugdcentrum al met graffiti bespoten, liep het meermaals onder water en heerst er een afvalprobleem.

Amper twee maanden na de opening van het nieuwe skatepark aan het Jeugdcentrum, is het park al besmeurd met graffiti. Die werd zo snel mogelijk verwijderd om de spuiters af te schrikken. Vandalen hebben ook al de tekeningen van paarden op de rand afgerukt. Daarnaast laten skaters afval achter op of rond de skatepiste. Het stadsbestuur probeert dat probleem creatief op te lossen. “Elke ochtend gooit de uitbater van het Jeugdcentrum op onze vraag het afval dat rond de piste ligt, ìn de put van het skatepark. De skaters kunnen dan niet skaten voor ze hun boeltje hebben opgeruimd”, zegt schepen van Jeugd Jo Neirynck (CD&V).

Dus staat Hein Defrenne, uitbater van het café bij het Jeugdcentrum, elke ochtend afval op te rapen. “Alleen zo kunnen we de skaters op hun verantwoordelijkheden wijzen”, zegt Defrenne. Dat het hem tijd en extra werk kost, vindt hij niet erg. “Als het afval blijft liggen, moedig je anderen aan om nog meer te sluikstorten. Dat wil ik ook niet. De omgeving rond mijn zaak moet netjes zijn.” Defrenne vindt bijna dagelijks achtergelaten lege blikjes en verpakkingen van chips en koekjes. “Niet iedereen laat hier zijn afval achter”, nuanceert hij. “Het gaat om enkelingen, het gros van de jeugd doet het goed. Maar er komen ook hangjongeren die hier niet zijn om te skaten en die doen dit soort dingen die niet horen.”

Onder water

De voorbije weken liep de piste ook geregeld onder water. Vorige week stonden er, na de hevige regenbuien donderdag, enkele centimeters water in de put. Gemeenteraadslid Xavier Wyckhuyse (Open VLD) kaartte de situatie aan. “Zonde van het geld dat we investeerden, zo’n 100.000 euro. Is dit een skatepark of een zwembad?”, zucht hij. “Er was inderdaad een probleem met de afwatering”, geeft Neirynck toe. “Er is een putje voorzien dat regenwater opvangt, maar door de slechte ondergrond – het skatepark ligt tussen twee armen van de Gaverbeek – blijft er water staan.”

Afgelopen weekend werden daarom werken uitgevoerd. “De verzinkput is nu drie keer zo groot en er liggen beter doorlaatbare keien en een doek onder het park.” De aanpassingen zouden het probleem definitief moeten verhelpen. “Elke dag gaat iemand van de jeugddienst langs om het park te controleren.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees