VN is formeel: Rohingya in Myanmar “riskeren etnische zuivering”

VN is formeel: Rohingya in Myanmar “riskeren etnische zuivering”

Foto: REUTERS

De Rohingya-moslims in Myanmar “riskeren etnische zuivering”, zei de secretaris-generaal van de Verenigde Naties dinsdag. Antonio Guterres roept op hen een nationaliteit te geven, of een veilige wettelijke status.

Hun “lange geschiedenis van discriminatie, hopeloosheid en armoede” in de deelstaat Rakhine en hun benarde situatie “hebben al veel te lang geëtterd”. “Het is niet langer mogelijk een effectief plan uit te stellen om de kernoorzaken aan te pakken”, klonk het. Met een nationaliteit, of een legale status, kunnen ze volgens hem een normaal leven leiden met vrijheid van beweging, toegang tot de arbeidsmarkt, onderwijs en gezondheidsdiensten.

LEES OOK. Dorpen staan in brand, vrouwen en kinderen verdrinken: etnische zuivering aan de gang op volk dat nergens welkom is

In Rakhine in Myanmar leven meer dan een miljoen Rohingya. Sinds eind augustus is daar een nieuwe golf van geweld uitgebroken tegen de moslimminderheid, met bijna 400 doden. In Myanmar is de meerderheid boeddhistisch. De Rohingya voelen zich sinds decennia gediscrimineerd, uitgesloten en vervolgd.

VN is formeel: Rohingya in Myanmar “riskeren etnische zuivering”
Foto: AFP
Corrigeer

NIEUWS