N-VA richt haar pijlen voor lokale verkiezingen op CD&V: “We moeten na 2018 dé centrumpartij zijn”

N-VA richt haar pijlen voor lokale verkiezingen op CD&V: “We moeten na 2018 dé centrumpartij zijn”

Dit wordt voor N-VA de inzet van de gemeenteraadsverkiezingen: zo veel mogelijk stemmen halen om zo definitief dé centrumpartij van Vlaanderen te worden. Een titel die CD&V tot nog toe claimt. Dat zei N-VA-voorzitter Bart De Wever op de fractiedagen van zijn partij.

Op nationaal vlak is N-VA in Vlaanderen veruit de grootste partij, maar op lokaal vlak moet ze CD&V met zijn 137 burgemeesters nog steeds laten voorgaan. Als het van de N-VA-partijtop afhangt, moeten de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 daarin definitief verandering brengen. “N-VA moet na 2018 de grootste centrumpartij zijn en blijven”, zei N-VA-voorzitter Bart De Wever op de fractiedagen van zijn partij in Antwerpen. Daarmee maakte hij zijn achterban duidelijk wat de inzet van deze lokale verkiezingen is: CD&V verslaan als grootste lokale partij, om zo als dé volkspartij van Vlaanderen naar de federale verkiezingen van 2019 te trekken.

N-VA richt haar pijlen voor lokale verkiezingen op CD&V: “We moeten na 2018 dé centrumpartij zijn”
Bart De Wever wil nog tot na de verkiezingen van 2019 voorzitter blijven. Foto: BELGA

De toespraak van De Wever was voor intern gebruik, maar via een anonieme, betrouwbare bron raakt zijn boodschap nu toch bekend.

Tegenover een publiek van parlementsleden en ministers benadrukte De Wever ook het vertrouwen in het inhoudelijke verhaal van N-VA, waarin identiteit, verantwoordelijkheid en veiligheid centraal staan, met een fundamenteel optimisme voor de toekomst. Volgens De Wever staat dat in schril contrast met het verhaal van CD&V, dat hij inhoudelijk onsamenhangend noemde. Het enige wat die partij volgens hem nog bindt, is “machtsbehoud”.

Communautair geduld

Velen keken bij de toespraak ook uit naar een communautaire strategie voor de partij. Maar daarover liet De Wever nog niet in zijn kaarten kijken. Hij verwees wel naar de onderhandelingen die hij in 2007 en 2010 met de Franstalige partijen in Hertoginnedal had gevoerd over een staatshervorming. “Nooit laat ik me nog naar zo’n kasteel slepen”, aldus De Wever. Hij merkte op dat er nu misschien geen directe vooruitgang is op communautair vlak, maar dat Vlaanderen wel beter werd van het “Vlaamse beleid” dat zijn partij in de federale regering voert. Hij vroeg iedereen om geduld op het communautaire vlak.

Ten slotte kondigde De Wever aan dat hij tot na de verkiezingen van 2019 voorzitter wil blijven. Hij zal op de partijraad van komende zaterdag goedkeuring vragen om zich kandidaat te stellen. De Wever wil niet dat iemand anders de last van de twee volgende verkiezingsjaren moet dragen. In zijn toespraak bekende De Wever wel dat hij aan twee partijgenoten had gevraagd om over te nemen, maar dat ze beiden hebben geweigerd. Dat hij Theo Francken had gevraagd, is bekend. Wie zijn andere kroonprins was, voorlopig nog niet.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees