Essevee moet Europees aan de bak en dus sluiten de scholen vroeger

Essevee moet Europees aan de bak en dus sluiten de scholen vroeger

Phoebe, Mathieu en Liesbeth zijn blij dat ze tijdens de drie thuismatchen niet naar de avondstudie moeten. Foto: kvo

Waregem -

Europees voetbal leeft in Waregem. Een halfuur na de loting van de Europese tegenstanders van Essevee, waren de hotels al uitverkocht. En ook de scholieren juichen, want zij mogen op matchdagen vroeger naar huis.

Dat Essevee Europees voetbal speelt in eigen huis, is ook goed nieuws voor de Waregemse scholieren. Want op Europese matchdagen in het Regenboogstadion mogen de leerlingen van het O.L.V.-Hemelvaartinstituut, Middenschool Groenhove en het Heilig-Hartcollege niet in de studie blijven. “Normaal volgen die scholieren avondstudie tot 18.30 uur waarna ze massaal de scholen verlaten. Net op dat moment zullen de straten vol lopen met supporters. Want ja, de bezoekende supporters zijn welkom om in onze cafés een pintje te drinken”, zegt burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V). “Met deze maatregel willen we confrontaties vermijden.”

Essevee moet Europees aan de bak en dus sluiten de scholen vroeger
Alle kamers in het hotel Ambassade van Bart Galle zijn op de matchdagen al bezet. Foto: kvo

De jongeren zelf zijn alvast tevreden. “Tof! Misschien kunnen we wel gaan kijken naar die matchen?”, zegt Liesbeth De Potter (16) uit Wielsbeke. Mathieu Vandenbussche (16) uit Oostrozebeke vindt het vooral een verstandige beslissing. “Als hier al zoveel supporters lopen en wij lopen daar ook nog eens tussen, kan dat alleen maar voor praktische moeilijkheden zorgen.”

Hotels vol

Klasgenoot Phoebe De Groot (17) uit Wortegem denkt al wat verder. “Bij die eerste match, op 14 september hebben we nog niet veel studeerwerk. Tijdens de match in december hebben we al examens, dat wordt misschien iets moeilijker”, zegt De Groot die samen met Liesbeth en Mathieu het zesde jaar Humane Wetenschappen volgt in OLVH.

De directie ziet echter geen problemen. “De jongeren weten het lang genoeg op voorhand, ze kunnen zich voorbereiden op die studieloze avond”, zegt directrice Dona Beunens. “Bovendien is er tijdens de examens al studie vanaf de middag.”

Naar aanleiding van de match wordt het de leerlingen van Hemelvaart verboden om via de poort langs de Markt de school te verlaten, om de drukke Markt te vermijden, iets wat ook gebeurt tijdens het Honderddagenfeest.

Hotels zitten vol

Niet alleen de scholieren zijn blij met Europees voetbal, ook de hotels pikken een graantje mee. “Een halfuur na de loting stroomden de boekingen binnen”, zegt Bart Galle, zaakvoerder van hotel Ambassade in de Marcel Windelsstraat. Het hotel met 16 kamers is al volzet. “De mannen van UEFA en buitenlandse politie vroegen ook om hier te slapen, maar ze waren al te laat. Supporters waren hen voor.”

Naast het vroeger sluiten van de scholen, worden nog extra veiligheidsmaatregelen genomen. “Er mogen geen glazen bekers gebruikt worden in cafés binnen de Ring, een regel die ook geldt tijdens de Koersefeesten”, zegt Vanryckeghem. De kans bestaat ook dat de centrumstraten worden afgesloten met betonblokken. “Maar laat ons er vooral een feest van maken”, besluit Vanryckeghem.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees