Buurt protesteert tegen 140 nieuwe woningen: “Aanslag op leefbaarheid”

Buurt protesteert tegen 140 nieuwe woningen: “Aanslag op leefbaarheid”

De bewoners van de Leliestraat verzetten zich tegen de plannen om op de terreinen van de voormalige meubelfabriek 140 nieuwe woningen te zetten. Foto: dli

Zedelgem -

Bewoners van de Leliestraat protesteren tegen de geplande verkaveling op de terreinen van de voormalige meubelfabriek De Lelie in Zedelgem. “De plannen zijn een aanslag op de leefbaarheid van onze buurt.”

Enkele jaren geleden werd een verkavelingsaanvraag ingediend voor het oude fabrieksterrein De Lelie en de omliggende landbouwgronden in de Leliestraat. “Onze straat telt momenteel een tachtigtal woningen”, zegt bewoner John Van Daele. “Straks komen er in een keer 140 woningen bij. Dat is bijna een verdrievoudiging. De plannen zijn een schandvlek voor onze buurt. Aan de rand van het bos komen twee appartementsblokken van maximaal achttien meter hoog. Daardoor verdwijnt het prachtige uitzicht op het Merkenveldbos. En er zijn twee uitritten aan de overbelaste Leliestraat gepland.”

Gevaarlijke verkeerssituatie

Ook het milieueffectenrapport schiet volgens de buurtbewoner te kort. “De verkaveling zal een grote invloed hebben op de mobiliteit in onze gemeente. De Veldegemsestraat, Pierlapont en Leliestraat zijn nu al sluipwegen richting Brugge”, legt Van Daele uit. “Tweehonderd extra voertuigen zullen de drukke Ruddervoordsestraat helemaal doen dichtslibben. En wat met de spooroverweg, die vijf keer per uur dichtgaat? Het is een aartsmoeilijke én gevaarlijke verkeerssituatie.”

De bewoners vragen zich bovendien af of het wel verstandig is om in een overstromingsgevoelig gebied een verkaveling van 4,5 hectare te bouwen.

“Onze tuinen staan nu al enkele maanden per jaar erg drassig. In de aanvraag wordt toestemming gevraagd om in ondergrondse ruimtes te voorzien. Wij houden ons hart vast.”

Het gemeentebestuur zou te weinig rekening houden met de bezorgdheden van de buurt. “Al in 2013 dienden we bezwaar in, maar dat haalde niets uit”, besluit Van Daele. “Er is amper aandacht voor de leefbaarheid in onze buurt. Zedelgem krijgt er in sneltempo woningen bij, maar de bouwdruk wordt te groot. En wat met de bodemkwaliteit? Het terrein werd vroeger ingenomen door erg vervuilende industrie, maar nergens wordt gesproken over een mogelijke sanering.”

Bezwaar indienen

Volgens het gemeentebestuur is de aanvraag lopende en kunnen nog steeds bezwaren ingediend worden. Pas na het openbaar onderzoek wordt een besluit genomen over de geplande verkaveling.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio