Hoe een zelfverklaarde ‘jihadistenjager’ zonder het te beseffen een terreuralarm in Rotterdam veroorzaakte

Hoe een zelfverklaarde ‘jihadistenjager’ zonder het te beseffen een terreuralarm in Rotterdam veroorzaakte

De bestuurder van een witte bestelwagen vol gasflessen werd opgepakt in Rotterdam. Na onderzoek bleek het om een dronken monteur te gaan. Foto: AFP

Het terreuralarm was van kracht, een concert werd in allerijl afgelast en een bestuurder die rondreed met een bestelwagen vol gasflessen werd opgepakt. De Nederlandse ordediensten wilden eind augustus niets aan het toeval overlaten nadat ze door hun Spaanse collega’s op de hoogte waren gebracht van een verdachte chat over een nakende aanslag in Rotterdam. Uiteindelijk bleek het loos alarm. De chat was het werk van een zelfverklaarde ‘jihadistenjager’, aldus zijn advocaat.

De Nederlandse politie viel woensdag 23 augustus in de vroege uurtjes binnen in de woning van de 22-jarige Jimmy F. in Zevenbergen, een kleine gemeente zowat 40 kilometer ten zuiden van Rotterdam. De jongeman had enkele uren daarvoor onder een valse naam chatgesprekken gehad met een vermeende jihadist die zichzelf ‘Ayoub’ noemt en in Spanje zou wonen.

F. werd opgepakt, maar ontkent alle linken met terreur. Meer nog, de 22-jarige student zou een amateur ‘jihadistenjager’ zijn die op eigen houtje terroristen uit hun kot probeert te lokken. “Door de verstrengde veiligheidsmaatregelen na de aanslagen in Barcelona en Cambrils had hij (Ayoub, nvdr.) zijn plannen voor een aanslag geannuleerd. Daarom vertelde ik hem dat ik mijn eigen ding aan het voorbereiden was”, schreef F. over zijn chatgesprek in berichten aan vrienden die het Spaanse El País kon inkijken. “Ik liet toen de naam Rotterdam vallen, dat zal de ordediensten hebben getriggerd.”

F. was ervan overtuigd dat hij “iets belangrijks” had ontdekt. Volgens zijn advocate Karianne Bral waren de Nederlandse ordediensten ook “perfect” op de hoogte van zijn activiteiten. “Hij had hen al meerdere keren gebeld om hen te informeren, maar de veiligheidsdiensten hechtten er niet veel belang aan”, aldus Bral. Wat F. echter niet wist, was dat de Spaanse ordediensten zijn chatgesprekken aan het monitoren waren. Zij kenden hem niet en brachten hun Nederlandse collega’s op de hoogte van de terreurdreiging.

“Blijkbaar sta ik op een of andere lijst”

Gevolg: het terreuralarm was van kracht in Rotterdam, het optreden van de Amerikaanse rockband Allah-Las werd die avond geannuleerd en de bestuurder van een Spaans busje die er “een verdachte rijstijl” op nahield en tal van gasflessen vervoerde werd opgepakt. Later bleek dat het om een Spaanse monteur ging die dronken achter het stuur zat. Geen link met terreur dus.

Terwijl dat alles aan de gang was, stuurde F. meerdere berichten naar enkele vrienden. “Er werd een concert afgelast. Blijkbaar sta ik nu op een of andere lijst. Nu moet ik de politie bellen om te zeggen dat ik geen terrorist ben zonder dat ik hen daarbij mag vertellen dat ik in contact sta met de veiligheidsdiensten.”

“Gefascineerd door oorlog”

Jimmy F. is naast student ‘Veiligheid’ ook een lid van Syria General, een online groep die discussieert over de oorlog in Syrië. Volgens zijn advocate is de jongeman “van kinds af aan gefascineerd door de politieke en economische aspecten van de oorlog. “Maar niets meer. Hij is een amateurspion, een jihadistenjager. Hij had geen plannen voor een aanval, hij wist zelfs niet eens dat er die avond een optreden gepland was in Rotterdam”, aldus Bal. “Hij was er gewoon van overtuigd dat hij met een terrorist aan het praten was en probeerde meer over diens plannen te weten te komen. In de hoop een aanslag te verijdelen.”

Nog volgens zijn advocate hielp F. de speurders eerder al door informatie te verschaffen over Youad A, een verdachte die in december van vorig jaar werd gearresteerd omdat hij in het bezit was van een AK-47. De Nederlandse ordediensten weigeren dat echter te bevestigen.

Op dit moment is F. nog altijd aangehouden, hij riskeert vervolgd te worden voor deelname aan terorristische activiteiten. Al wijst de bewijslast op dit moment alleen in de richting van het verstoren van de publieke orde.

100.000 euro

Volgens El País omschrijft Ayoub zichzelf als een inwoner van Spanje die terugwil naar het idee van Al-Andalus (de naam die het deel van Spanje kreeg toen het onder het bewind van de Moren stond). Hij stond via Telegram (een app voor gecodeerde berichten) ook in contact met een zekere Azziz Hamdan. Samen zouden ze geprobeerd hebben om mensen te ronselen voor een aanslag. In een van de chatgesprekken vroeg Jimmy F. ook 100.000 euro aan Hamdan. Om een video op te nemen waarin hij zijn trouw aan terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS) zweert, zo luidde het. “Waar een wil is, is een weg”, antwoordde Hamdan daarop.

De ware identiteit en verblijfplaats van Ayoub is op dit moment nog niet bekend. Het is zelfs mogelijk dat Ayoub zelf een lid is van de Europese veiligheidsdiensten of op eigen houtje jacht maakt op terroristen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees