Zonnebeke zoekt 12.000 deelnemers voor herdenkingsevenement

Zonnebeke zoekt 12.000 deelnemers voor herdenkingsevenement

(archiefbeeld) Foto: BELGA

Zonnebeke -

De West-Vlaamse gemeente Zonnebeke is op zoek naar 12.000 deelnemers voor een herdenkingsevenement op Tyne Cot Cemetery in Passendale. Dat evenement, ‘Silent City meets Living City’ vindt plaats op zaterdag 14 oktober en zal alle slachtoffers van de Slag bij Passendale, exact 100 jaar geleden, huldigen.

Bijna dagelijks is er wel een herdenkingsceremonie op een van tientallen begraafplaatsen voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, maar ‘Silent City meets Living City’ wil iets anders doen dan de klassieke ceremonie. De naam verwijst enerzijds naar de 12.000 graven en anderzijds naar de ongeveer 12.000 inwoners van Groot-Zonnebeke.

Het wordt een reflectiemoment dat bestaat uit een serene klank- en lichtvoorstelling met muziek, evocatie, persoonlijke verhalen en stiltemomenten. Het is de bedoeling dat alle 12.000 graven en 35.000 namen op Tyne Cot Memorial zullen belicht worden. Zonnebeke zoekt daarvoor 12.000 deelnemers. De gemeente ontving reeds 3.000 inschrijvingen waarvan ongeveer 120 familieleden van soldaten die op Tyne Cot een rustplaats vonden. Als er geen 12.000 mensen gevonden worden, zullen alle graven toch verlicht worden.

Deelname is gratis, maar er moet wel op voorhand geregistreerd worden op www.passchendaele2017.org zodat de gemeente zich optimaal kan voorbereiden. Als er effectief 12.000 inschrijvingen binnenlopen, wordt het een logistiek huzarenstukje om iedereen naar en van Tyne Cot te krijgen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees