Het is deze stad menens in hun strijd tegen zwerfvuil

Het is deze stad menens in hun strijd tegen zwerfvuil

In juni lag het park nog vol afval, vermoedelijk na een feestje. Foto: if

Waregem -

Het stadsbestuur maakt 250.000 euro vrij in de strijd tegen zwerfvuil. Personeel zal nu ook op zondag het centrum vrijwaren van zwerfvuil. Het probleem van zwerfvuil is volgens de bevoegde schepen een gevolg van de verstedelijking.

De strijd tegen zwerfvuil blijft ook in Waregem een uitdaging. Het stadsbestuur maakt er daarom dit jaar nog 250.000 euro extra voor vrij. “Dat geld gaat naar de inzet van extra opruimpersoneel”, zegt bevoegd schepen van Milieu Peter Desmet (CD&V). “We willen op elk moment van de dag iemand kunnen inzetten in de strijd tegen zwerfvuil. Nu wordt er bijvoorbeeld niet opgeruimd op zondag en dat merk je als je door de straten loopt, wat niet zou mogen.”

Het zwerfvuilprobleem werd aangekaart door raadslid Geert Deroose (N-VA). “Op Facebook werden foto's geplaatst van rondslingerende flesjes bier en afval in het park Baron Casier, het gevolg van een feestje na de examens en van uitpuilende vuilnisbakken op de Zuiderpromenade”, zegt Deroose. “Zulke situaties zijn voorspelbaar, we moeten ze toch kunnen vermijden?”, opperde Deroose.

Extra rondes

Volgens Desmet doet de stad al hard zijn best. “Elke ochtend worden de vuilnisbakken geleegd en de veegmachine doet regelmatig zijn ronde”, zegt Desmet. Maar toch puilen vuilnisbakken soms uit en ligt er afval in het park. “We worden steeds meer een stad en krijgen daardoor ook met typisch stedelijke problemen te maken, zoals zwerfvuil. Er zijn meer Waregemnaren en er zijn meer evenementen: al die factoren samen zorgen ervoor dat er meer afval is, afval dat jammer genoeg niet steeds op de juiste manier wordt weggegooid.”

Momenteel wordt in het weekend enkel op zaterdag zwerfvuil geruimd. Daarom zal het nieuwe personeel ook op zondag moeten werken. Hoe het personeel precies moet worden ingezet, wordt de komende maanden bekeken. “Door 250.000 euro vrij te maken, hebben we wat speling. We weten bijvoorbeeld nog niet hoeveel personeel we moeten inzetten en of we daarvoor met eigen diensten of met mensen van de sociale werkplaats gaan samenwerken. Tegen het eind van het jaar moet ons plan van aanpak klaar zijn en kan het in werking treden”, besluit Desmet. Daarnaast wil de stad ook verder gasboetes uitdelen aan zij die afval dumpen.

Boetes

In extra personeel en boetes ziet Deroose geen oplossing. “Ik zeg niet dat het personeel te weinig werkt, wél dat we dit kunnen voorkomen. Door afvaleilandjes te plaatsen of door te sensibiliseren en jongeren aan te spreken als ze hun afval verkeerd achter laten. Als ze erop aangesproken worden, weten ze dat ze in de gaten gehouden worden en doen ze het geen tweede keer. Meteen beboeten vind ik niet nodig.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio