Vermeende seriemoordenaar Hardy voor assisen? “Als hij al geen assisenproces verdient, wie dan wel?”

Vermeende seriemoordenaar Hardy voor assisen? “Als hij al geen assisenproces verdient, wie dan wel?”

Renaud Hardy (centraal op foto) Foto: rr

Mechelen -

De Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) beslist op 21 september of de vermeende seriemoordenaar Renaud Hardy zich voor het hof van assisen of de correctionele rechtbank zal moeten verantwoorden.

De vijftiger uit Mechelen wordt beticht van de moorden op zijn ex-vriendin Linda Doms uit Hofstade en op de bejaarde Maria Walschaerts uit Leest. Daarnaast is hij ook in verdenking gesteld voor de moordpogingen op actrice Veerle Eyckermans uit Hofstade en op Annie H. uit Bonheiden. Hardy geeft alleen de moord op Linda Doms toe, die hij gefilmd had. Aan de andere feiten kan hij gelinkt worden door zijn achtergebleven DNA-sporen.

Het openbaar ministerie ziet geen enkele verzachtende omstandigheid en wil hem voor het hof van assisen brengen, waar het de levenslange opsluiting kan vorderen. Ook de burgerlijke partijen vinden deze zaak voer voor assisen.

Recht op assisenproces

“Als iemand die beticht wordt van twee moorden, twee moordpogingen, verkrachting en foltering nog geen assisenproces verdient, wie dan wel?”, zei advocaat Walter Damen, die voor Annie H. optreedt.

“En vergeet vooral ook niet dat hij de meeste feiten betwist. Dit dossier vraagt daarom een grondig onderzoek ter terechtzitting, met het verhoor van getuigen én slachtoffers, wat bij een behandeling voor de correctionele rechtbank vaak niet meer gebeurt”, aldus meester Jef Vermassen, namens Veerle Eyckermans. “De slachtoffers en de nabestaanden hebben ook recht op een assisenproces”, vindt advocaat Jos Vander Velpen, die de nabestaanden van Linda Doms bijstaat.

Medische toestand

De advocaat van Renaud Hardy vraagt een verwijzing naar de correctionele rechtbank, omwille van de medische toestand van zijn cliënt. Hardy lijdt aan de ziekte van Parkinson. Gevaarlijk zag de vermeende seriemoordenaar er niet uit, toen hij gekleed in een jogging en met behulp van een rollator voorovergebogen richting KI schuifelde. De zitting werd na enkele minuten alweer geschorst, omdat hij medicatie nodig had. Een uur later kon de behandeling van start gaan en werden alle partijen gehoord. De KI doet op 21 september uitspraak.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees