Hallucinant: chauffeur door het rood terwijl kinderen veilig leren oversteken op plaats van dodelijk ongeval

Hallucinant: chauffeur door het rood terwijl kinderen veilig leren oversteken op plaats van dodelijk ongeval

Alle leerlingen van de Vrije Basisschool kwamen donderdag oefenen om de straat veilig over te steken. Vorig jaar kwam hier een gemachtigd opzichter om het leven. Foto: gvh

Temse / Tielrode -

Opschudding donderdag bij de directeur van de Vrije Basisschool van Tielrode. De leerlingen die oefenden op het zebrapad met nieuwe verkeerslichten in de Burgemeester Heymanstraat, werden bijna van de weg gemaaid door een chauffeur die het rood negeerde.

De anders zo rustige Jan Goethals, directeur van de Vrije Basisschool, kon donderdag zijn ongenoegen niet verbergen. Net op het moment dat de scholieren leerden veilig over te steken, werden ze in gevaar gebracht door een automobilist.

“We proberen onze leerlingen iets bij te brengen, maar het lijken de volwassenen die iets te leren hebben”, zuchtte de directeur.

Lichten pas geplaatst

De leerlingen kwamen oefenen om vertrouwd te raken met de verkeerslichten die vorige week in gebruik werden genomen. Ze werden geplaatst nadat begin vorig schooljaar een gemachtigd opzichter om het leven kwam toen hij werd aangereden door een auto.

LEES OOK: Vorig jaar stierf opzichter Marc (59) na een vreselijk ongeval, nu nemen verkeerslichten zijn taak over

“Onze kinderen kregen ter plaatse via bordjes aangeleerd wat ze moeten doen. Eerst kijken of er geen fietsers komen, dan de knop indrukken om groen te krijgen, wachten tot het groene mannetje brandt, vervolgens links en rechts kijken of de auto’s wel stoppen en pas dan oversteken. Een geluk dat ze net leerden om goed naar beide kanten te kijken, want we waren net begonnen met het eerste leerjaar toen een automobilist het rode licht negeerde en gewoon wou doorrijden. Gelukkig merkten onze kinderen het op. De chauffeur kreeg een uitbrander van de gemachtigd opzichter, die een oogje in het zeil hield tijdens onze oefening”, aldus Jan Goethals.

Politie flitst elke dag

Hij begrijpt niet dat chauffeurs op deze plek, ondanks alle signalisatie en de ruime communicatie, het nog altijd niet nauw nemen met de verkeersveiligheid op een plek waar elke dag 400 kinderen passeren. Het is namelijk niet de eerste keer dat een chauffeur de verkeerslichten negeert. “Bovendien rijdt 20 tot 25% van de chauffeurs te snel. Uitgerekend hier, met alle kinderen en op de plek waar een dode viel. En de politie flitst hier nochtans al heel de week elke dag!”

Corrigeer

NIEUWS