Drie maanden geleden hadden ze zelfs geen fiets, maar nu beklimmen vader en zoon Mont Ventoux voor overleden Emma (8)

Drie maanden geleden hadden ze zelfs geen fiets, maar nu beklimmen vader en zoon Mont Ventoux voor overleden Emma (8)

Papa Nico en broer Arthur beklimmen vandaag met familie en vrienden de Mont Ventoux. Foto: loh

Waregem / Desselgem -

Tot enkele maanden geleden hadden Nico Depoorter (45) en zijn zoon Arthur (14) uit Desselgem amper gefietst, maar vrijdag rijden ze samen de Mont Ventoux op. Een eerbetoon aan dochter en zus Emma die op 8-jarige leeftijd overleed door een hersentumor

Bijna een jaar geleden, op 10 oktober, verloor de achtjarige Emma Depoorter uit Desselgem de strijd tegen een hersentumor. “Emma is acht maanden ziek geweest. Ze heeft ongelooflijk afgezien, maar ze heeft nooit geklaagd. Ze was geen opgever, ze is altijd blijven vechten”, zegt haar papa Nico.

Uit haar vechtlust haalt de familie van Emma nu de kracht om zich in te zetten voor lotgenoten. Met een fietstocht wordt geld ingezameld voor het onderzoek naar hersentumoren in ons land. “De behandeling van hersentumoren staat al jaren stil. Emma kreeg dezelfde behandeling zoals lotgenoten meer dan tien jaar geleden. Er is dus echt een noodzaak naar onderzoek zodat er meer overlevingskansen zouden zijn. We willen hier onze schouders onderzetten zodat lotgenoten van Emma beter geholpen kunnen worden.”

Drie maanden geleden hadden ze zelfs geen fiets, maar nu beklimmen vader en zoon Mont Ventoux voor overleden Emma (8)
Niels Destadsbader stak Emma tijdens haar ziekte een hart onder de riem. Het meisje overleed op 10 oktober 2016. Foto: kvo

Het idee om geld in te zamelen met een fietstocht op de Mont Ventoux kwam na een gesprek met buurman Vincent Himpe. “Hij vertelde mij dat er op 8 september een benefietactie plaatsvindt van een Nederlandse organisatie ten voordele van het onderzoek naar hersentumoren. Dat heeft ons geïnspireerd om onze eigen actie op te zetten voor het onderzoek in België. Want in ons land gaat er maar weinig steun naar hersentumoren. We hopen 10.000 euro in te zamelen. Onze dochter heeft het helaas niet gehaald, maar het zal hopelijk wel lotgenoten redden.”

Laatste reis

De Mont Ventoux heeft ook een grote symboliek voor het gezin van Emma. “Vorige zomer zijn mijn vrouw Tania en ik hier nog gekomen met Emma. Vanuit het vakantiehuisje zagen we de Mont Ventoux. Het was de laatste week dat ze nog heeft kunnen genieten van haar leven. We hebben nog samen gezwommen, spelletjes gespeeld. Ze leefde die week helemaal op. Het is een vakantie dat we heel hard koesteren. Het zal met die fijne herinneringen in gedachten zijn dat ik de Mont Ventoux zal oprijden.”

Terwijl mama Tania zorgt voor de bevoorrading rijden papa Nico en broer Arthur samen met familieleden en vrienden vrijdag de Mont Ventoux op. De beklimming van de legendarische berg wordt zwaar. “We hadden tot drie maanden geleden zelfs geen fiets”, vertelt Arthur. “We zijn speciaal beginnen fietsen voor Emma.”

Enorm afzien

“Arthur voetbalt nog, maar ik ben totaal niet sportief. Ik ben er zeker van dat ik enorm ga afzien. Maar Emma heeft het nooit opgegeven, dus ga ik dat ook niet doen.”

“Voor mijn zus moeten we allemaal de top halen. En ook omdat het zo enorm belangrijk is dat er meer onderzoek naar hersentumoren wordt gedaan, zodat er later meisjes zoals Emma wel kans hebben om te overleven”, besluit broer Arthur.

INFO

Steunen kan op de ventoux4emma rekening BE83 9731 5653 6715. Meer info op de Facebookpagina

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees