Interieur

Dit is het lelijkste gebouw van Groot-Brittannië

Dit is het lelijkste gebouw van Groot-Brittannië

Foto: AP

Voor het zesde jaar op rij staat het lelijkste gebouw van Groot-Brittannië in hoofdstad Londen. Building Design Magazine vindt een opvallend kantoorgebouw van PLP Architecture absoluut geen aanwinst voor de stad, meer ‘een verschrikkelijke puinhoop’.

Het vakblad Building Design Magazine bekroont sinds 2006 jaarlijks het lelijkste nieuwbouwproject in Groot-Brittannië met de ‘Carbuncle Cup’. Lezers mogen gebouwen nomineren, waarna een jury de uiteindelijke ‘winnaar’ kiest. De prijs gaat deze keer naar het kantoorgebouw Nova Victoria, een ontwerp van PLP Architecture.

Het Londense architectenbureau plantte in de wijk rond Victoria Station een driehoekig gebouw neer van achttien verdiepingen, dat opvalt door zijn enorme glaspartijen en een rode façade, ‘een kleur die synoniem staat met het transport in Londen’, aldus de architecten.

‘Een aanval op al je zintuigen’

De jury van de ‘Carbuncle Cup’ (wat zoveel betekent als steenpuist) noemt het kantoorgebouw met een prijskaartje van 380 miljoen Britse pond ‘een verschrikkelijke puinhoop’. ‘Het aanzicht van het gebouw maakt dat ik ineen wil krimpen.’ Het gebouw is het eerste wat je ziet wanneer je het ondergrondse station verlaat, ‘een aanval op al je zintuigen’.

Dat het al het zesde jaar op rij is dat een Londens gebouw met de dubieuze titel gaat lopen, is geen verrassing voor Building Design Magazine. ‘De hoofdstad ondergaat een enorme transformatie en overal zijn constructiewerken. Dus er is een grotere vijver van mogelijke kandidaten’, klinkt het.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees