Nieuwe reuzen klaar voor doop tijdens Gîrnaertfeesten

Laatste vissers van Boekhoute worden Reus Eric en Reus Patrick

Laatste vissers van Boekhoute worden Reus Eric en Reus Patrick

De reuzenmakers van Boekhoute: de twee hoofden (in het geel) zijn klaar, maar worden pas onthuld op de première volgende donderdag. De naaisters hebben wél nog werk. Foto: cte

Assenede / Boekhoute -

Het Meetjesland is een Reuzenland, en dankzij Boekhoute nog een stukje meer. Met Eric en Patrick, de laatste actieve vissers van de gemeente, krijgt het dorp er twee nieuwe reuzen bij.

De hele zomer al duiken overal in de streek reuzen op. Dankzij COMEET en haar Meetjesland Reuzenland-project klopten actieve reuzen overuren en vonden reuzen op rust hun tweede adem terug.

In Boekhoute geven ze er nog een extra lap op, want daar gingen ze de uitdaging aan om twee nieuwe reuzen te maken: Eric en Patrick, naar de twee resterende vissers van het ooit zo roemrijke vissersdorp.

Geen meisje

Met visser Henri Teirlinck en visverkoopster Elza Verschraegen had Boekhoute al twee reuzen”, zegt drijvende kracht Alex Van Wynsberghe. “Henri en Elza hebben het klaargespeeld om twee zonen op de wereld te zetten: Eric (Rammeloo) en Patrick (Verschraegen). Wellicht zijn zij de laatste generatie vissers van onze gemeente: dat willen we in de verf zetten. We hadden er ook nog graag een vissersmeisje bij gehad, maar dat is er niet.”

De twee zonen meten 2m75, een stuk kleiner dan de 4 meter hoge Henri en Elza.

Om Eric en Patrick een ‘gezicht’ te geven, deed de vzw Gîrnaertfeesten een beroep op Anja Bommelijn, een Zeeuwse creatievelinge die als vrouw van een rasechte Boekhoutenaar de gemeente zeer goed kent.

Karkas

“Ik knutsel graag, maar een reus had ik nog nooit gemaakt. Ik ben begonnen met kippengaas en papier maché. Constant, één maand lang, heb ik alles bijgewerkt om tot een mooi gezicht te komen. Tussendoor koppelde ik via mail terug met foto's om te vragen of ze er een beetje op leken. Het was stresserend, zeker omdat er een strakke deadline was, maar het is gelukt.”

Opdracht met succes volbracht dus.

Naast de gezichten moest er ook een metalen karkas — het reuzenlijf — gemaakt worden. En Eric en Patrick hadden natuurlijk ook kleren nodig, een kolfje naar de hand van het kwartet Linda Begijn, Maria Bral, Marinka Van Acker en Paula Van Staveren (85), die de hoogdagen van de Boekhoutse visserij vanop de eerste rij meemaakte en er nog levendig over kan vertellen. “Ik zie nog zo de boten aan de kade liggen in Boekhoute. ‘Allé, zijn het nu wééral mosselen.’, klaagden we toen. Alle dagen aten we vis, wannekens of zekers (spuitvis, nvdr.). Maar honger hebben we nooit gehad.”

Blijde intrede

Eric en Patrick doen volgende donderdag 14 september om 18.30 uur hun blijde intrede als opener van de Gîrnaertfeesten. Op zondag 17 september om 15 uur wordt de Gîrnaertstoet een Reuzenstoet met 26 reuzen en de verenigingen die iets doen in hetzelfde thema. Ook in Maldegem mogen ze volgens COMEET uitkijken naar een nieuwe reus, die zal ingehuldigd worden tijdens het carnaval in februari.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio