Politiebaas luidt alarmklok

“Drugsmaffia infiltreert in Antwerpse politie, douane en bedrijven”: Antwerpen dreigt drugsoorlog te verliezen

“Drugsmaffia infiltreert in Antwerpse politie, douane en bedrijven”: Antwerpen dreigt  drugsoorlog te verliezen

Foto: BELGAIMAGE

Antwerpen -

Politie en justitie slagen er niet in om de cocaïnesmokkel via de haven van Antwerpen onder controle te krijgen. In een alarmerend rapport waarschuwt politiebaas Stany De Vlieger voor machtige criminele netwerken die via geweld en corruptie sleutel­posities proberen in te nemen in het bedrijfsleven, de douane en zelfs politie en justitie.

Er komt in Antwerpen een ‘Stroomplan’, naar analogie met het Brusselse ‘Kanaalplan’. Het Stroomplan moet eindelijk een antwoord kunnen bieden tegen de cocaïnesmokkel via de Antwerpse haven. Die smokkel lijkt niet meer in te dijken.

De cijfers spreken voor zich. In 2013 werd in de Antwerpse ­haven 4.724 kilogram cocaïne in beslag genomen. Vorig jaar, in 2016, was dat al 29.732 kilogram. Zes keer zoveel. De cijfers van dit jaar liggen in dezelfde lijn.

Politie en douane zijn het erover eens dat die stijgende inbeslag­names niet het resultaat zijn van beter speurwerk, maar van een stijgende hoeveelheid cocaïne via de Antwerpse haven op de Europese markt komt.

Afrekeningen

Tegelijk was er het voorbije jaar een onrustwekkende toename in het aantal geweld­daden in Antwerpen dat gelinkt kan worden aan drugssmokkel. De teller staat momenteel op achttien incidenten. Dat komt doordat ook Antwerpse clans van de Moroc Maffia, de Marokkaanse drugscriminelen, zich zijn gaan mengen met de invoer van cocaïne.

“Drugsmaffia infiltreert in Antwerpse politie, douane en bedrijven”: Antwerpen dreigt  drugsoorlog te verliezen
Foto: BELGA

Het kan zo niet verder. Dat bleek gisteren duidelijk op een crisisvergadering met de ministers van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), Justitie Koen Geens (CD&V) en burgemeester Bart De Wever(N-VA). Zij kregen een nota van de Antwerpse federale politie voorgeschoteld waarin die een ­onrustwekkend beeld schetst van de situatie. “Drugscriminelen bij ons in Antwerpen werken zich met drugsgeld op in de legale ­bovenwereld. Ze treden toe tot het establishment. Het is niet uit te sluiten dat ze stilaan verschillende strategische sectoren infiltreren. Onder meer bij politie, douane, justitie en in de bedrijfs­wereld.”

Hulp van binnenuit

Bij alle zaken van cocaïne­smokkel die de voorbije jaren aan het licht kwamen, was er sprake van hulp van binnenuit. Zo kreeg de Aquino-bende hulp van twee ­havenarbeiders om hun containers met cocaïne binnen te halen. Volgens de federale politie moet de havenarbeid dan ook dringend beter gecontroleerd worden. Alle aanwezigen verklaarden zich ­akkoord om samen te werken om manieren te vinden om het de ­criminelen moeilijker te maken.

Ook de Marokkaanse bendes die vanuit Antwerpen opereren, zullen door politie en het parket extra geviseerd geworden.

De Vlieger waarschuwt dan ook dat kapitaalkrachtige misdaadgroepen steeds vaker intimidatie, geweld en corruptie gebruiken om sleutelposities in te nemen in het bedrijfsleven, de politiek, politie en justitie. 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees