Sensibilseringsactie voor dementiepatiënten van start in veertien gemeenten

VIDEO. Veertien Vlaamse gemeenten willen stigma rond dementie verbreken

Asse / Kampenhout -

Veertien gemeentebesturen verenigen zich binnen het project De Alzheimer Code om dementie in een positief daglicht te zetten, vooral via culturele activiteiten. Ook dementerenden zelf worden met praatcafés betrokken.

Van 14 september tot 30 november werken OCMW’s en culturele diensten zich uit de naad om dementie onder de aandacht te brengen. De culturele evenementen worden georganiseerd in en door de gemeenten Kampenhout, Asse, Grimbergen, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Machelen, Meise, Wolvertem, Opwijk, Steenhuffel, Vilvoorde, Wemmel, Zaventem en Zemst.

“We willen een genuanceerd beeld scheppen van de dementerende mensen, soms worden deze mensen gestigmatiseerd. Ze verdienen echter veel respect en hebben begeleiding nodig”, zegt Diane Van der Aa, cultuurbeleidscoördinator van Kapelle-op-den-Bos.

Koffer

“We gaan mensen sensibiliseren dat dementerenden meetellen, deze boodschap willen we dan ook breed verspreiden.”

Bij elk bestuur (meestal in de bib) krijgt de bezoeker meer uitleg aan de hand van de Alzheimer-koffer. De koffers zullen in de meeste deelnemende gemeenten gratis te gebruiken zijn, ook agenda’s werden afgetoetst. Lore De Bondt van gemeenschapscentrum De Muze in Meise zegt dat het project ook wordt doorgetrokken naar lagere scholen met een belevingsbox. Dementerenden worden betrokken via praatcafés, in Kapelle-op-den-Bos wordt samen gezongen, ook vorming van familieleden staat op het programma. Wemmel en Strombeek organiseren de grote nationale tentoonstelling.

Single

Niet toevallig werd het regionale project voorgesteld in Kampenhout. OCMW-voorzitter Greet Willems (CD&V) weet als geen ander dat er “repectvol moet worden omgegaan met dementerenden.”

In de gemeente is de ziekte niet vreemd en werden de voorbije maanden al kunstenaars ingezet om samen met patiënten schilderijen te maken. Deze worden in oktober geveild. “Dementerenden worden hier sterk begeleid op zelfstandigheid en gezichtsherkenning. Dagelijks zijn er ook activiteiten zoals zingen en het oprakelen van herinneringen”, zegt ergotherapeute Yana Pollet die samen met animator Olivier Soil instaat voor de zorg van de patiënten. Soil zelf is muzikant en schreef een lied over dementie. Voor de arrangementen contacteerde hij zijn collega op de cultuurdienst, muzikant Gerry Croon van het blaasensemble CROONIEK. “Het nummer heet ‘Ik weet dat ik vergeet’. Mijn inspiratiebron is een bewoonster van het zorgcentrum. Een gesprek aangaan met haar is onmogelijk maar ze zingt en lacht heel de dag door. We denken dat ze erg gelukkig is in haar wereld.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio