US OPEN. Stephens klopt Venus Williams en speelt finale tegen Keys

US OPEN. Stephens klopt Venus Williams en speelt finale tegen Keys

Foto: REUTERS

Sloane Stephens klopte donderdagavond Venus Williams in de halve finale van de US Open. Ze haalde het van de tweevoudige winnares in drie sets met 6-1, 0-6 en 7-5. In de finale treft ze haar landgenote Madison Keys. Die walste in haar halve finale over Coco Vandeweghe. Ze plaatste zich voor de finale in twee sets: 6-1 en 6-2.

De vrouwenfinale van de US Open wordt zaterdag dus een duel tussen Sloane Stephens (WTA 83) en Madison Keys (WTA 16). Allebei kunnen ze zaterdag hun eerste grandslamtitel veroveren.

Sloane Stephens zette in de eerste halve finale haar jeugdidool Venus Williams (WTA 9) opzij met 6-1, 0-6 en 7-5. “Het is een hele eer dat ik hier samen met haar op de court mag staan”, vertelde de 24-jarige Amerikaanse, die door blessureleed diep was weggezakt op de ranking maar nu aan een remonte bezig is. “Ik stapte het terrein op met de overtuiging dat ik kon winnen. In de tweede set liep het niet goed, maar ik liet het hoofd niet hangen en wist dat er nog kansen zouden komen. Op het einde van de derde set heb ik die gegrepen.”

Venus Williams kon op haar 37e de US Open voor de derde keer winnen (na 2000 en 2001) maar trok finaal aan het kortste eind. “Op het einde van de match heb ik gewoon te veel fouten gemaakt”, erkende de zevenvoudige grandslamlaureate, die maandag opnieuw in de top vijf van de WTA-ranking komt. “Zij heeft meer punten gescoord dan ik, dat is wat telt. Ik speelde nochtans de wedstrijd die nodig was om te winnen.”

In de tweede halve finale was Madison Keys (WTA 16) met 6-1 en 6-2 duidelijk een maatje te groot voor haar landgenote Coco Vandeweghe (WTA 22). “Ik ben zo gelukkig, dit zijn de momenten waar je van droomt wanneer je opgroeit”, reageerde de 22-jarige Keys, die in de eerste ronde Elise Mertens (WTA 39) had uitgeschakeld. “Het is fantastisch om in de finale van de US Open te staan. Vandaag heb ik heel goed gespeeld, het was een van die dagen waarop je ‘in de zone’ bent. Met Sloane kom ik nu tegenover een speelster die een gelijkaardig spel heeft. We vallen allebei graag aan. Wie had vooraf durven voorspellen dat wij hier de finale zouden spelen?”

US OPEN. Stephens klopt Venus Williams en speelt finale tegen Keys
Foto: Photo News

Stephens en Keys stonden een keer eerder tegenover elkaar. In 2015 won Stephens op hardcourt in Miami met 6-4 en 6-2.

Corrigeer