Alexander Kristoff: “Boasson Hagen zal op WK niet voor mij werken en ik niet voor hem”

Alexander Kristoff: “Boasson Hagen zal op WK niet voor mij werken en ik niet voor hem”

Foto: AFP

Over twee weken staat het wereldkampioenschap wielrennen op de weg in het Noorse Bergen geprogrammeerd. Noorwegen heeft met Edvald Boasson Hagen en Alexander Kristoff twee potentiële winnaars in de rangen, maar de verstandhouding tussen de twee Noorse kopmannen is niet bepaald optimaal.

Nee, grote liefde is het niet tussen de Noren Boasson Hagen en Alexander Kristoff. De reden? Het één en ander is misgelopen op de twee vorige WK’s. Twee jaar geleden in Richmond ging Boasson Hagen tegen de teamorders mee in de aanval op het laatste klimmetje in plaats van mee de sprint aan te trekken voor Alexander Kristoff. Vorig jaar in Qatar beschuldige Kristoff landgenoot Hagen ervan voor eigen rekening te hebben gesprint in plaats van zijn werk te doen in de leadout.

Het vertrouwen tussen de twee is niet voldoende hersteld om echt op elkaar te kunnen rekenen in Bergen. “We zijn het nog altijd niet eens over wat vorig jaar gebeurd is”, vertelt Kristoff aan Cyclingnews. “In Bergen zal Edvald niet voor mij werken en ik zal niet voor hem werken. We zullen beiden onze eigen kans gaan, maar we zullen niet op elkaar rekenen. “

Boasson Hagen was iets meer diplomatisch in zijn antwoord. “We hebben vorig jaar achter ons gelaten en we kijken er gewoon naar uit om in ons eigen land te rijden. We zijn iets andere rennerstypes, dus we kunnen elkaar wel helpen.”

Alexander Kristoff: “Boasson Hagen zal op WK niet voor mij werken en ik niet voor hem”
Foto: BELGA

Het WK wordt gereden op 24 september op een parcours dat neigt naar dat van een klassieker. In en rond Bergen zijn er 12 rondjes tussen de fjorden, waarbij telkens een klimmetje van 1,4 kilometer aan gemiddeld 6,5% zal moeten worden bedwongen. Die helling ligt op 8 kilometer van de finish.

“Het parcours ligt Edvald net iets beter dan mij”, geeft Kristoff toe. “Want ik denk dat er veel aanvallen gaan zijn in het slot. Ik denk niet dat ik sterk genoeg zal zijn om op het klimmetje te kunnen volgen. Ik zou normaal gezien wel in het groepje daarachter moeten kunnen blijven. Misschien heeft Edvald meer kans op dit parcours, maar meestal presteer ik beter in langere races.”

Corrigeer