Nederlandse wietteler en zijn vrouw riskeren 24 en 15 maanden celstraf

Nederlandse wietteler en zijn vrouw riskeren 24 en 15 maanden celstraf

Foto: Photo: Tom Palmaers

Een 46-jarige Nederlander hangt een celstraf van 24 maanden en een boete van 6.000 euro boete boven het hoofd, omdat hij in 2014 op zijn toenmalige verblijfplaats in Lommel een wietplantage in de kelder had ondergebracht. Zijn echtgenote riskeert 15 maanden cel en dezelfde boete. Het echtpaar moest zich vrijdag verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Hasselt. De man was aanwezig, terwijl zijn echtgenote vertegenwoordigd werd door hun advocaat Luk Delbrouck. Het openbare ministerie vroeg de verbeurdverklaring van 22.000 euro vermogensvoordelen.

De man zou tot de installatie van de plantage zijn overgegaan om geldproblemen aan te pakken. Die financiële moeilijkheden waren een gevolg van een zwaar verkeersongeval, waarvan de dochter van de vrouw slachtoffer was.

De man legde volledige bekentenissen af. Hij verklaarde dat zijn vrouw er niets vanaf wist. Na een tijd had de vrouw echter de wietgeur waargenomen. De verdediging ontkende dat de vrouw bij de wietteelt betrokken was. Ze had wel eens kartonnen dozen en een droogtent mee helpen binnendragen, maar ze meende dat dat allemaal nodig was voor de beroepsactiviteiten van haar man, die schilder was.

De politie had een huiszoeking uitgevoerd nadat netbeheerder Infrax een verhoogde stroomafname had vastgesteld. In de kelder werden in een eerste ruimte 128 potten met wietplantjes en in een tweede ruimte nog 390 jonge planten aangetroffen. In een zak zaten nog 29 planten en er werd 37 gram cannabis ontdekt. Volgens het parket was er dus al een oogst geweest. De aanklager verwees naar enkele verdachte geldtransacties, zoals cash stortingen voor een bedrag van ruim 43.000 euro. De advocaat van de Nederlander stelde zich vragen bij de geldigheid van de huiszoeking.

Uitspraak volgt op 6 oktober.

(belga)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees