Stad investeert in nieuw paviljoen: "Wij brengen beiaard dichter bij de mensen dan ooit"

Het paviljoen is een strak betonnen gebouw zonder veel franjes. Foto: Stad Mechelen

Mechelen - In de Sinte-Mettetuin in hartje Mechelen is de bouw gestart van een nieuw beiaardpaviljoen. Tegen eind dit jaar moet daar de nieuwe mobiele kamerbeiaard van de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn een plekje gekregen. "Zo brengen wij deze muziek dichter bij de mensen dan ooit", zegt schepen van Cultuur Björn Siffer (Groen).

Vorig jaar werd het drie ton zware instrument met 50 klokken feestelijk ingehuldigd. Mechelaars, beiaardliefhebbers, verenigingen en bedrijven hebben de aanschaf ervan voor 122.000 euro mee gefinancierd. Dat gebeurde via een crowdfundingactie. In totaal kostte het 162.000 euro.

Nu zorgt de stad voor een vast onderkomen. In de Sint-Mettetuin wordt een paviljoen uit beton opgetrokken. "Met aan weerszijden glazen harmonicadeuren die je kan openschuiven. Zo is er direct contact met het publiek", vertelt schepen Siffer. De bouw kost 155.000 euro.

"In het paviljoen zullen onze studenten het instrument niet alleen leren bespelen. Wij zullen het instrument ook inzetten voor onze concerten. Het zorgt voor een grote meerwaarde", zegt Koen Cosaert, directeur van de beiaardschool. 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio