Brakelse gerechten voor de Chinezen: jonge chefs gaan koken in Peking

Brakelse gerechten voor de Chinezen: jonge chefs gaan koken in Peking

Chef-koks Laurence en Jonas zullen de Vlaamse keuken promoten. De Pekinezen zullen een vijfgangenmenu krijgen van Vlaamse klassiekers met een eigentijdse toets.” Foto: edp

Brakel -

De mensen in Peking kunnen vanaf morgen zondag tot 20 september genieten van de gastronomische keuken van Laurence (29) en Jonas (32) Haegeman van restaurant De Vijf Seizoenen. Beide chef-koks kunnen naar Peking via het project ‘Jong Keukengeweld’.

‘Jong Keukengeweld’ is een project waarmee de Vlaamse overheid de Vlaamse keuken in het buitenland promoot. “Wij werden geselecteerd om naar Peking te gaan om onze gastronomie uit te dragen”, lichten broer Jonas en zus Laurence toe.

Vijfgangenmenu

“Noodgedwongen moeten we ons restaurant in Nederbrakel sluiten, maar het wordt zeker een leerrijk avontuur. We gaan er aan de slag in restaurant Temple Restaurant Bejing (TRB) dat door een West-Vlaming gerund wordt. De man heeft twee restaurants in de buurt van de Verboden Stad. TBR is een befaamd restaurant dat de Franse gastronomie aanbiedt met Oosterse invloeden. Wij zullen er vijf dagen de middag- en de avonddienst verzorgen. De Pekinezen zullen een vijfgangenmenu krijgen van Vlaamse klassiekers met een eigentijdse toets. De chef van het restaurant is een Fransman, de baas een West-Vlaming en de maître een Nederlander. Samen met ons en de Chinese keukenbrigade wordt het een internationaal onderonsje.”

Dennennaalden plukken

Voor de gelegenheid ontworpen de chef-koks een speciaal menu. Daarbij moesten ze rekening houden met de producten die in China te verkrijgen zijn. “Vandaar dat we sommige zaken van hier meenemen. Om het menu optimaal te krijgen, serveren we het ook in ons restaurant. Het is overigens typisch in De Vijf Seizoenenstijl. Dat betekent met veel groenten en verse kruiden. Voor het dessert moet Laurence in China zelfs in het wild dennennaalden plukken. Zij is herboriste en weet welke dennennaalden ze in de keuken kan gebruiken. We trekken er een infuus van dat later als een schuimpje terugkeert in het dessert. In elk geval zijn onze gasten er heel enthousiast over.”

Belgische pickles

Het eerste voorgerecht wordt iets met ham en mosterd. “Maar uiteraard heel speciaal bereid. In het tweede voorgerecht verwerken we bloemkool en Belgische pickles. We zullen zowel huisbereide pickles verwerken als een poeder dat we hier in Brakel van gedroogde pickles maken. Het derde voorgerecht is met oesters en kruiden en het hoofdgerecht is ree. Bij wild denk je aan de herfst, maar ree is een gekende klassieker in de zomer, waarmee we overigens graag werken. De onderhandelingen om ervoor te zorgen dat we daar met topproducten werken, duurden ongeveer een maand. Vooral kwalitatieve ham en kabeljauw bleken niet zo vanzelfsprekend”, klinkt het nog.

400 Chinezen komen eten

De twee nemen morgen zondag vliegtuig om vroeg in de ochtend in Peking aan te komen. Dezelfde dag nog en dinsdag beginnen Laurence en Jonas aan de voorbereidingen. “Van woensdag tot zondag verwachten we vierhonderd Chinezen die van onze gerechten komen genieten. Het restaurant maakte heel wat reclame zodat je niet meer hoeft te bellen.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio