Zinkgat veroorzaakt nog steeds miserie: 25 gezinnen mogen nog niet naar huis

Zinkgat veroorzaakt nog steeds miserie: 25 gezinnen mogen nog niet naar huis

Door het gigantische gapende gat mogen een aantal gezinnen nog steeds niet naar huis. Foto: rdb

Sint-Joost-ten-Node -

Zo’n 25 families die vlakbij het gapende zinkgat op de Leuvensesteenweg wonen, mochten ook gisteren nog niet naar huis terug. Het risico op stabiliteitsproblemen is er nog te groot. Het is nog steeds niet duidelijk hoe lang de hinder er zal duren.

Na een lange vermoeiende nacht in het sportcentrum van de gemeente kwam er gisternamiddag voor zo’n 25 families nog steeds geen goed nieuws. Zij mogen immers nog niet naar huis wegens stabiliteitsproblemen. Het kinderdagverblijf en de sociale woningen werden wel vrijgegeven. Bij die bewoners klonk een zucht van opluchting. “Eindelijk”, zegt Maria. Samen met haar familie bracht ze de nacht door in een hotel, aangeboden door de gemeente. “Een mooie geste, maar ik slaap toch liever in mijn eigen bed.”

Baan opgebroken

De omvang van het zinkgat werd intussen duidelijker voor de mensen van Vivaqua. Ook verderop ontstond donderdag een zinkgat, van ongeveer dezelfde grootte. Vermoedelijk zal de hele rijbaan van het ene naar het andere zinkgat moeten worden opengebroken. Een werk van lange adem dus. Donderdag nog werd er gegokt op een tweetal maanden. Burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, Emir Kir (PS), klinkt voorzichtiger. “Het is moeilijk in te schatten hoe lang alles zal duren. Maar ik heb zeker de intentie om dit dossier zo snel en zo vlot mogelijk te laten verlopen. Daarvoor ben ik ook bereid om vergunningen uit te reiken om ’s avonds en in het weekend werkzaamheden te laten uitvoeren. Ik ben bereid om mijn verantwoordelijkheid op te nemen, ook indien opvang voor getroffen gezinnen niet mogelijk is bij familie.”

Vier gebouwen blijven voorlopig ontoegankelijk. Daar werden onderaan nog ophopingen van water aangetroffen waardoor de stabiliteit er niet gegarandeerd kan worden. Bij drie andere woningen is vooral de toegankelijkheid nog een probleem. Daar zal eerst worden nagegaan of de voetpaden veilig zijn alvorens er een passerelle wordt aangelegd. Gedurende de werkzaamheden zal er trouwens ook streng gemonitord worden om de stabiliteit van de gebouwen in de gaten te houden. “Ondertussen hebben we beslist om de veiligheidsperimeter alvast te verkleinen tot de zone rond het zinkgat aan de Leuvensesteenweg tot aan het kruispunt met de Vanderhoevenstraat. We beseffen het ongemak voor iedereen door dit incident, maar veiligheid primeert. Het is al een mirakel dat hier geen ongelukken zijn gebeurd.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio