Expo op Monumentendag in vijftigjarige Sint-Pauluskerk

Leden van de werkgroep verlaten de kerk Foto: Jan Vorsselmans

Malle / Zoersel - De Sint-Pauluskerk van Westmalle bestaat vijftig jaar. Ter gelegenheid daarvan kunt u er op Open Monumentendag (10 september) een interessante expositie bekijken waarin het gebouw en zijn architect Marc Dessauvage in de kijker worden geplaatst.

In de jaren zestig bouwde Marc Dessauvage (1931-1984) binnen een periode van twintig jaar achttien parochiekerken. Hij was een pionier en een toonaangevende figuur op het vlak van moderne kerkarchitectuur. Zijn realisaties zijn uitingen van een architecturale visie in het licht van een moderne theologie die een kerkgebouw als een huis van de gemeenschap beschouwt en waarbij gelovigen zich rond het altaar kunnen scharen.

De Sint-Pauluskerk van Westmalle wordt in de wereld van de architectuur gezien als één van de beste voorbeelden op dat vlak en wordt daarom veel bezocht door onder meer studenten architectuur. Bovendien speelt het kerkgebouw van Dessauvage in Westmalle niet alleen de rol van liturgisch centrum, maar heeft ook een sociale functie doordat het zich tot een veel breder gebruik leent, zoals bijvoorbeeld concerten.

Tijdens Open Monumentendag leiden gidsen van de gemeente Malle de bezoekers door een tentoonstelling, die tot stand kwam door een werkgroep binnen de kerkraad in samenwerking met de faculteit architectuur van de KU Leuven en de diensten Cultuur van Malle en Zoersel. “We kunnen gebruik maken van materiaal dat eerder al werd ontwikkeld en tentoongesteld door studenten architectuur (KULeuven) en fotografie (LUCA School of Arts-Brussel)”, zegt voorzitter Rik Carlier van de kerkraad.

Enig is daarbij dat de bezoekers na de rondleiding zelf een maquette van de kerk op een eenvoudige manier kunnen samenstellen om zo het ruimtelijk inzicht van de architect te ontdekken. Zo zei Marc Dessauvage ooit: “Een architect kan nooit een goede kerk ontwerpen, als de kerk niet goed gebruikt wordt. Architect en parochie moeten elkaar verstaan, zij voeren een dialoog”.

Om deze uitspraak en visie een halve eeuw later te vieren, heeft een werkgroep van de Sint-Paulusparochie aanvullend tal van foto’s verzameld over de kerk en het multifunctioneel daarvan en ook video-opnames gemaakt met interviews van pioniers en andere getuigen van de jongste vijftig jaar”, vertelt Ludo Michielsen, secretaris van de kerkraad

Eén van die geïnterviewden is Greet Van Damme, die als adolescent het ontstaan van de parochie en van de kerk heeft meegemaakt. “Ik heb ook alle priesters gekend die hier de diensten voorgingen: kapelaan Jozef Van den Eynde, pastoor Juul De Ceuster en nu Bert Taeymans. Echte plaatselijke verenigingen, buiten het Sint-Pauluskoor, telt onze parochie niet. Wel is hier jeugdclub Splasj ontstaan. Een ander merkwaardig feit is dat onze parochie zich voor twee derden uitstrekt over Westmalle en één derde over Zoersel”, meldt zij.

Voorzitter Hugo Broen van de Heemkundige Kring van Malle voegt eraan toe dat er ook een unieke kans wordt geboden om aansluitend, met een gids, langs een tuinweg naar het nabijgelegen Monasterium Magnificat te wandelen. “Het klooster van de zuster Annuntiaten is een ander, allicht minder bekend, groot bouwproject van Dessauvage”, meldt Hugo Broen, die eraan toevoegt dat een artikel over de kerk en het monasterium zal verschijnen in het Jaarboek 2017 van de heemkring. Tot slot kunnen bezoekers in het Sint-Pauluszaaltje hun dorst lessen.

*Open Monumentendag in de Sint-Pauluskerk, Sint-Pauluslaan 2, 2390 Westmalle, zondag 10 september van 12 tot 17.30u. Parking vooraan rechts in de Sint-Pauluslaan.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio